Hlavní obsah

USA nabízejí Severní Koreji rozhovory, Kim odmítá jednat i o průmyslové zóně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Pchjongjang
Aktualizováno

Spojené státy jsou připraveny vyjednávat s KLDR, pokud Pchjongjang udělá nějaké vstřícné kroky. Uvedl to americký ministr zahraničí John Kerry v noci na pondělí za panujících obav z dalšího testu severokorejské balistické rakety.

Foto: Junji Kurokawa, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

"Nebezpečný severokorejský program jaderných raket neohrožuje jen sousedy Severní Koreje, ale také její vlastní lid," zdůraznil Kerry. Při návštěvě Japonska, které se zvlášť obává nedaleké KLDR, vyzval Pchjongjang, aby učinil kroky, kterými ukáže, že bude ctít své závazky a mezinárodní normy.

Mezinárodní společenství se obává, že KLDR by mohla odpálit svou raketu středního doletu u příležitosti pondělního 101. výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Kerry bez upřesnění možné reakce USA na případný raketový test KLDR v pondělí prohlásil, že by to byla ze strany KLDR "ohromná chyba".

Pchjongjang se k nabídce nevyjádřil, odmítl však i jednání s Jižní Koreou o budoucnosti společné průmyslové zóny v Kesongu. Sever označil nabídku za prázdnou a nemající žádný smysl.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Uzavřený vjezd do průmyslové zóny v Kesongu

KLDR v rámci poslední eskalace napětí na Korejském poloostrově po třetím pokusném jaderném výbuchu vypověděla dohodu o příměří a hrozila jadernými útoky na americké základny, přičemž slibovala Jižní Koreu proměnit v moře plamenů. Uzavřela také vjezd z Jihu do společné průmyslové zóny v Kesongu a stáhla z ní přes 50 tisíc dělníků, i když jí přináší dvě miliardy dolarů ročně. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Kim Čong-un v pondělí v den nedožitých 101. narozenin svého děda Kim Ir-sena navštívil mauzoleum Kumsusan.

Reklama

Výběr článků

Načítám