Hlavní obsah

USA kritizují Pákistán stejně tvrdě jako své nepřátele, také kvůli smrti novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Islámábád

Spojené státy pravidelně ubezpečují Pákistán, že vztahy obou zemí jsou stále výjimečně silné. Ve skutečnosti ale USA kritizují Pákistán stejně tvrdě jako své nejhorší nepřátelé. Americký admirál Mike Mullen, který je náčelníkem spojených štábů, uvedl ve čtvrtek, že Pákistán nechal zabít opozičního novináře Salíma Šahzáda.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen

Článek

Šahzád byl unesen v květnu v Islámábádu. O dva dny později byl nalezen mrtev v provincii Pandžáb. Už v tu dobu pákistánská média obviňovala pákistánskou tajnou službu ISI, že ho nechala zavraždit.

Minulý měsíc ustavila komisi, která zjišťuje, kdo ho nechal zabít.

Podle Mullena je jasné, že ho nechala zlikvidovat vláda, i když nejsou žádné „silné důkazy“ že by to udělala přímo tajná služba ISI.

„Byl potrestán vládou,“ uvedl Mullen ve čtvrtek, když říkal, proč byl zabit. „Neviděl jsem nic, co vy mohlo vyvrátit zprávu, že vláda o tom věděla.“

Mluvčí pákistánské vlády označil Mullenovo vyjádření za "zcela nezodpovědné“. Podle něj nepomůže vyšetření případu. ISI jakékoli spojení s vraždou popírá.

Novinář psal o propojení muslimských radikálů se státem

Šahzád napsal značný počet článků o sítích militantních vyznavačů islámu v Pákistánu. Naposled napsal článek o tom, jak al-Káida pronikla do pákistánského námořnictva.

Mullenovo vyjádření je další v řadě kritických výroků amerických představitelů vůči Pákistánu. Napětí panovalo ještě před zabitím Usámy bin Ládnina kvůli náletům, bezpilotních letadel na kmenové oblasti při hranicích s Afghánistánem. Islámábád a ISI byli také kritizováni kvůli vazbám na afghánskou teroristickou skupinu Hakkání, která bojuje po boku Tálibánu.

Po 2. květnu, kdy byl zabit bin Ládin, se vztahy dále zhoršily. Pákistán byl obviňován, že musel o přítomnosti bin Ládina vědět, a že mu některé mocenské složky mohly pomáhat nebo ho alespoň krýt.

Napětí v Karáčí

Sektářsky a politicky motivované násilí v největším pákistánském městě Karáčí, si za poslední tři dny vyžádalo 65 mrtvých, informoval v pátek Pakistan Observer. Jen za čtvrtek policie zaznamenala 32 mrtvých a bilance bude pravděpodobně ještě stoupat, protože desítky dalších lidí byly zraněny.

Podle údajů organizace Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) bylo letos v osmnáctimilionovém Karáčí ohlášeno už 1300 vražd, přičemž v pozadí 490 z nich stojí politické či etnické motivy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám