Hlavní obsah

USA a Jižní Korea ukazují sílu zbraní, má to zastrašit KLDR

– Soul/Tokio • Aktualizováno

Napětí u Korejského poloostrova zůstává vysoké, sílu svých armád vystavují při cvičeních na odiv Spojené státy i Jižní Korea. V pátek začalo velké společné cvičení amerického námořnictva a japonských obranných sil. Jižní Korea zase plánuje ostré střelby u pěti ostrovů ležících poblíž sporné námořní hranice se Severem.

Foto: Kim Hyun-Tae, Reuters

Jihokorejské lodě hlídkují u sporné námořní hranice mezi Korejskou republikou a KLDR.

Článek

O plánech jihokorejských sil na ostré střelby informovala v pátek jihokorejská agentura Jonhap. Cvičení by měla proběhnout na pěti ostrovech včetně ostrova Jonpchjong, který 23. listopadu ostřelovala KLDR a zabila tam dva vojáky a dva civilisty. [celá zpráva]

Agentura Jonhap s odvoláním na nejmenované zdroje na ministerstvu obrany v Soulu v pátek také uvedla, že Severní Korea posílila na hranicích své dělostřelecké jednotky. Počet dělostřeleckých systémů, děl a raketometů na hranicích se zvýšil o stovku na 5200. Jižní Korea se obává hlavně o osud Soulu a satelitních měst s celkem 25 milióny obyvatel. Tato oblast je v dosahu dalekonosných severokorejských děl.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Jihokorejský voják na hlídce u demilitarizované zóny mezi Korejskou republikou a KLDR

"Sever je schopen rozpoutat masivní dělostřelecké napadení Soulu, který je od demilitarizované hraniční zóny vzdálen jen 40 kilometrů," řekl jihokorejský armádní zdroj.

Severokorejské dělostřelectvo disponuje staršími sovětskými děly ráže od 122 do 240 milimetrů, jejichž dostřel dosahuje 60 kilometrů. [celá zpráva]

Podle jihokorejského tisku Pchjongjang rovněž posílil svou protivzdušnou obranu na hranicích a rozmístil tam rakety protivzdušné obrany S-75 a S-200, které by měly ztížit jihokorejské odvetné údery na děla.

Jihokorejský ministr hrozí

Nový jihokorejský ministr obrany, bývalý náčelník generálního štábu Kim Kwan-džin při vystoupení v parlamentu prohlásil, že "pokud dojde k dalším provokacím, rozhodně nasadíme letectvo k bombardování Severní Koreje". Soul podle něj uplatní své právo na sebeobranu a "tvrdě potrestá agresora, dokud zdroj nepřátelství nebude zlikvidován".

Kim nicméně označil možnost skutečné války se Severem za velmi omezenou. Ve spolupráci se Spojenými státy "pozorně sledujeme jakékoliv známky možné provokace ze severu a máme důvěru v prostředky, jimiž disponujeme, abychom omezili nebo eliminovali veškerou provokaci," ujistil ministr.

Americkojaponské cvičení

V pátek začalo dosud největší společné vojenské cvičení USA a Japonska Ostrý meč. Ve vodách jihovýchodně od ostrovů Šikoku a Kjúšú ve vzdálenosti několika set kilometrů od Korejského poloostrova se cvičení účastní 10 000 amerických námořníků a 34 000 příslušníků japonských obranných sil. Zapojí se do něj 60 válečných lodí a na 400 letounů obou zemí. Jednotky budou nacvičovat protivzdušnou a protiraketovou obranu, ochranu vojenských základen, leteckou podporu a námořní vyhledávání a záchranu. Během cvičení proběhnou ostré střelby.

Foto: Kyodo, Reuters

Zahájení americko-japonského cvičení na základně Sasebo

Podle prohlášení japonského ministerstva zahraničí manévry "byly zahájeny ve vhodnou dobu, aby potvrdily úroveň vztahů mezi Japonskem a USA".

Aby Tokio a Washington potvrdily své spojenectví a solidaritu s Jižní Koreou, pozvaly vůbec poprvé na své manévry pozorovatele ze Soulu. Po druhé světové válce přitom byly dlouho vztahy mezi Tokiem a Soulem velmi napjaté, i když už za Korejské války USA při podpoře jihokorejského Li-syn-manova režimu využívaly základen v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám