Hlavní obsah

KLDR hrozí dalšími údery, USA zvažují nasazení superponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Pchjongjang ve čtvrtek varoval, že může provést druhý a třetí odvetný úder, jestliže budou jihokorejské provokace pokračovat, píše CNN. Spojené státy vyslaly už ve středu ke Korejskému poloostrovu letadlovou loď a zřejmě také supermoderní ponorku USS Jimmy Carter, která se nedá zjistit sonarem.

Článek

I jih přeskupuje síly po úterním ostřelování ostrova Jonpchjong, aby mohl útokům lépe čelit. Ostřelování si vyžádalo životy čtyř lidí.

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že může opět zaútočit na jihokorejské území, jestliže bude Soul pokračovat v „bezohledných vojenských provokacích“, jimiž označuje jihokorejská vojenská cvičení u společné hranice. V neděli má začít ve Žlutém moři společné americko-jihokorejské cvičení. Jestliže bude Pchjongjang vyprovokován, „bez váhání podnikne druhý a třetí mocný odvetný úder“, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA.

Foto: Reuters

Jihokorejské samohybné dělo K-9 před hořící jihokorejskou zákaldnou na ostrově Jonpchjong, kterou zasáhla palba z KLDR.

Pchjongjang už ve středu obvinil jih a Spojené státy, že přivedly Korejský poloostrov na pokraj války a vyprovokovaly severokorejský odvetný úder. Podle KCNA začala Severní Korea pálit z děl na ostrov, protože několik jihokorejských granátů dopadlo do severokorejských teritoriálních vod poblíž sporné námořní hranice, kterou KLDR neuznává, neboť byla vytyčena OSN a ta byla v Korejské válce angažována na straně jihu. [celá zpráva]

„Spojené státy a jihokorejské loutkové síly bláznivě zvažují další provokaci zaměřenou na zinscenování další frašky a šarády, jakou byl případ (potopené fregaty) Čchonan, která vyvolala poprask a vedla k fabulacím, jako byla deklarace tzv. stavu ohrožení, a k setkání ministrů kvůli tzv. ohrožení bezpečnosti,“ uvedla na adresu západu KCNA.

Americká flotila míří ke Korejím

K Jižní Koreji už ve středu vyrazila letadlová loď USS George Washington, která se má účastnit cvičení, které bylo podle 7. flotily dávno plánováno a má ryze obranný charakter. Má však současně demonstrovat sílu vazby mezi Korejskou republikou a USA.

Na lodi je 75 bojových letadel, a doprovází ji torpédoborce USS Lassen, USS Stethem a USS Fitzgerald s raketovým křižníkem USS Cowpens.

Foto: Jo Yong-Hak , Reuters

Jihokorejské lodě u sporné námořní hranice u ostrova Jonpchjong

Podle serveru wired.com už u Koreje působí ponorka USS Jimmy Carter a odstartovala z ní bezpilotní průzkumná letadla. Podle serveru nemůže Severní Korea tuto ponorku detekovat sonarem. Americké námořnictvo o misích ponorky uvádí jen minimum informací, je ale používána při tajných misích, mimo jiné může monitorovat podmořské optické kabely a má na palubě komando jednotek SEAL.

Severní Korea má převahu

Severokorejská armáda je sice hůře vyzbrojena než jihokorejská, má ale značnou početní převahu a má také převahu v některých typech zbraní. Ve stavu má 1,1 miliónu vojáků, zatímco jih jen 700 000. Severokorejské ponorky jsou malé, vejde se do nich jen několik mužů. Jsou určeny k torpédovým útokům, země jich má ale 63. Jih má jen 12 ponorek.

Foto: Kim Jae-Hwan, Reuters

Jihokorejský voják se zbytky severokorejského dělostřeleckého granátu na ostřelovaném ostrově Jonpchjong

Sever má také převahu v tancích, má jich 35 000 zatímco jih jen 2330 a hlavně má dalekonosné dělostřelectvo, které už teď prokázalo své kvality a pro které není problém rozstřílet Soul.

Hlavním nebezpečím ale jsou severokorejské jaderné zbraně. Nové obavy vzbudily o víkendu moderní provozy na obohacování uranu, i když není jasné, zda jsou určeny pro vojenské nebo civilní účely, KLDR tvrdí, že potřebuje elektřinu.

Jihokorejská armáda pod palbou kritiky, ministr padl

Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong, kritizovaný kvůli nedostatečné reakci Soulu na úterní severokorejský útok, podal ve čtvrtek demisi. Prezident I Mjong-bak ji přijal. Oznámil to jeho úřad. O demisi jednal jihokorejský ministr zahraničí s Hillary Clintonovou.

Foto: Reuters

Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong na inspekci domů na ostrově Jonpchjong zničených severokorejskou palbou před tím, než podal demisi.

"Ministr Kim Te-jong si přál podat demisi na znamení toho, že na sebe bere zodpovědnost za sérii nedávných incidentů," uvádí se v prohlášení prezidentova úřadu. Kritizována je především nedostatečná a pomalá reakce armády, která umožnila severu dvě vlny dělostřelecké palby. Jihokorejská armáda vystřelila jen přes polovinu granátů z počtu, který vystřelila severokorejská armáda. [celá zpráva]

Bývalý ministr obrany Kim Čang-su, který patří ke straně prezidenta, prohlásil, že ho reakce armády zklamala. Stejně jako další důstojníci je přesvědčen, že se měly okamžitě vyslat bojové letouny, které by neutralizovaly severokorejská děla.

Foto: Reuters

Palbou zničené domy na ostrově Jonpchjong

Ministr Kim Te-jong však na to reagoval tím, že by taková reakce mohla rozpoutat "totální válku". Jihokorejská armáda až dosud uplatňovala doktrínu, že hlavní je zabránit rozpoutání války. I Mjonk-bak ale mění přístup k severu, odstoupil od politiky usmiřování, která podle něj nevedla k úspěchu, neboť nezměnila režim na severu. Přitvrdil.

Jih nyní přeskupuje síly, aby mohl v případě dalších podobných útoků rychleji reagovat. Hlavně posiluje posádky na pěti ostrovech ve Žlutém moři.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám