Hlavní obsah

Trumpova „armada” nakonec k Severní Koreji nedoplula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká letadlová loď Carl Vinson a další válečné lodi, které pluly k pobřeží Severní Koreji, se nakonec otočily a vyrazily do Tichomoří. Zatím není zcela jasné, co bylo příčinou obratu plavidel, která prezident USA Donald Trump minulý týden označil za „armadu” po vzoru někdejšího věhlasného loďstva španělské koruny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď Carl Vinson zamířila do TichomoříVideo: Reuters

 
Článek

Americké námořnictvo sice ještě 8. dubna prohlašovalo, že útočná skupina lodí v čele s letadlovou míří ke Korejskému poloostrovu kvůli odstrašení KLDR, a Trump hovořil o „armadě”. Už o uplynulém víkendu ale byla plavidla v Sundském průlivu v Indickém oceánu a „pokračovala podle rozkazu do západního Pacifiku“.

Americké velitelství to v úterý potvrdilo s tím, že lodě sice po vyplutí ze Singapuru 8. dubna nekotvily v australském Perthu, jak bylo původně plánováno, zato se zúčastnily dříve dohodnutého cvičení s australskými silami u severozápadního pobřeží.

Foto: U.S. Navy/Handout, Reuters

Americká letadlová loď USS Carl Vinson, torpédoborec USS Michael Murphy a křižník USS Lake Champlain v Indickém oceánu. Snímek je z pátku.

Španělská Armada
Grande y Felicísima Armada, tedy Velká a nejšťastlivější Armada, o které mluvil prezident Trump, bylo válečné loďstvo, které pro invazi do Anglie nechal velmi nákladně postavit král Filip II. Španělský. Disponovalo 130 loďmi s posádkou čítající 26 tisíc mužů. V roce 1588 flotila vytáhla proti Anglii, ale v bitvě u Gravelines utrpěla drtivou porážku, dílo její zkázy pak dokonaly ničivé bouře. Z velké chlouby zbylo jen 64 lodí a kolem 10 000 mužů.

KLDR hrozila útokem

Jak uvedla stanice BBC, není zcela jasné, zda Američané chtěli loděmi u pobřeží Severní Koreje jen pohrozit režimu Kim Čong-una, nebo pod vlivem nějakých ujednání změnili taktiku, anebo nastala chyba v jejich vnitřní komunikaci. Severní Korea hrozila, že na hrozbu odpoví i jadernými zbraněmi. [celá zpráva]

Na Korejském poloostrově nově roste napětí v souvislosti s pokračujícími raketovými zkouškami Severní Koreje a s varováními nové americké vlády, že jí se Severokorejci došla „strategická trpělivost“. [celá zpráva]

KLDR provedla svůj poslední zbrojní test o víkendu, raketa ale selhala a záhy po startu explodovala za letu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Izraelský server Debkafile pak spekuloval, že mohlo dojít k sabotáži na střelnici anebo ze strany Američanů, kterým se mohlo podařit střelu přeprogramovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám