Hlavní obsah

Tělo zastřeleného vojáka přivezl z Afghánistánu na Slovensko vládní speciál

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vládní speciál přivezl ve středu večer do Bratislavy tělo slovenského četaře Daniela Kavuliaka (35). Na základně v afghánském Kandaháru ho zastřelil příslušník afghánské armády. Dalších šest Slováků v úterý zranil.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil u kábulského letiště. Ilustrační foto

Článek

Do Afghánistánu letěli také slovenský premiér Robert Fico a ministr obrany Martin Glváč. Oba navštívili zraněné vojáky. Zdravotní stav dvou z nich je vážný a budou převezeni do Německa, kde se podrobí dalšímu léčení. „S jedním z těžce zraněných jsem osobně komunikoval. Druhý je v umělém spánku. Věřím, že se ze svých zranění dostanou,“ uvedl Fico.

Zbývající čtyři vojáci se rozhodli, že po uzdravení chtějí pokračovat v misi.

Afghánský voják začal v úterý dopoledne střílet do skupiny Slováků ze strážní věže. „Ke střelbě došlo bez jakéhokoli varování zezadu ze vzdálenosti třiceti metrů,“ uvedl pro server sme.sk Milan Kudera, který byl při střelbě zraněný lehce. Další slovenský voják Miroslav Staník tvrdí, že mu život zachránil nůž, který měl za opaskem. „Měl jsem štěstí, druzí ho neměli,“ dodal.

Slovenský premiér odmítl informace, že mohlo jít o nehodu. „Jak můžeme mluvit o nehodě, když někdo namíří zbraň z třiceti metrů a přesně mířenými výstřely střílí do lidí. V tomto případě mluvit o nehodě je zcela absurdní. Byl to úmyslný čin,“ dodal.

Fico zdůraznil, že ani smrt vojáka nezmění postoj Slovenska v boji proti terorismu a slovenští vojáci zůstanou v Afghánistánu.

Četař Kavuliak pocházel z obce Turzovka na severu Slovenska. Před dvěma lety se oženil. Do Afghánistánu odletěl před měsícem a měl zůstat do konce roku. Když se jeho manželka Lucia dozvěděla, co se stalo, psychicky se zhroutila.

Reklama

Výběr článků

Načítám