Hlavní obsah

Tálibové sestřelili americký vrtulník a zabili dva vojáky USA

KÁBUL

Spojené státy přišly v Afghánistánu o vrtulník a dva své vojáky. V centrální oblasti země se bojovníkům Tálibánu podařilo sestřelit vrtulník. Na severu sebevražedný útočník v policejní uniformě zabil v pondělí na severu Afghánistánu dva americké vojáky a sedm lidí zranil.

Foto: Reuters

Policejní stanice v Púli Chumrí, kde atentátník zaútočil.

Článek

Vrtulník byl sestřelen v provincii Vardak, ležící západně od Kábulu. Zasáhla jej palba radikálů ze země. Čtyři povstalci, kteří na vrtulník zaútočili, byli usmrceni. Všech deset vojáků na palubě vrtulníků vyvázlo bez zranění. Podařilo se je z oblasti evakuovat.

„Posádka vrtulníku a nepřítel po sobě navzájem stříleli. Zasažený vrtulník se zřítil,“ uvedl americký vojenský mluvčí Walter Matthew. Posádku i vojáky se podařilo evakuovat. V boji zahynuli také čtyři afghánští útočníci.

Sebevrah útočil v policejní uniformě

Sebevražedný atentátník v policejní uniformě zaútočil ve městě Púli Chumrí, správním středisku severoafghánské provincie Baghlán. Přišel na policejní stanici, kde se konala schůzka afghánských představitelů s americkými vojáky pomáhajícími při policejním výcvikovém programu.

Při explozi zahynuli dva příslušníci armády Spojených států, další dva utrpěli zranění. Zraněni byli rovněž čtyři členové afghánských bezpečnostních složek a jedno afghánské dítě. Podle agentury AFP zahynulo i dítě, hrající si před budovou, a o život přišel také jeden afghánský policista.

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida. Podle něj se atentátník jmenoval Abdal Had a Baghlán je jeho rodnou provincií. Zatím není jasné, zda se útočník za policistu převlékl, nebo zda pocházel z řad policie a o schůzce věděl.

Útok byl spáchán jen dva dny poté, co strážce v Kábulu zabil britského ředitele místní pobočky společnosti DHL a jeho zástupce z JAR. Sílící Tálibán stále více postupuje na dosud bezpečný sever.

Reklama

Související články

Bývalý starosta Herátu přešel k Tálibánu

Bývalý starosta západoafghánského města Herát Ghullam Jahjá Akbarí se přidal na stranu povstaleckého fundamentalistického hnutí Tálibán a stal se jedním z jeho...

Výběr článků

Načítám