Hlavní obsah

Při střelbě na cizince zemřeli v Kábulu tři lidé

KÁBUL
Aktualizováno

Neznámí střelci v sobotu v afghánském hlavním městě Kábulu zabili tři lidi. Útok se udál před budovou mezinárodní zasilatelské společnosti DHL. Jednou z obětí je Brit, další zřejmě občan JAR, třetí pak Afghánec. Původně se psalo o dvou zabitých Němcích a jednom Afghánci.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Okolí budovy DHL uzavřela policie.

Článek

V oblasti žije spousta cizinců. Místní úřady nejprve informovaly o dvou zabitých Němcích. Později však jeden policejní představitel agentuře AP řekl, že jde o Brita a Jihoafričana. Třetí obětí je člen afghánské ostrahy. Další dva strážci byli zraněni. Policie nevylučuje, že se jeden z postřelených členů ochranky na útoku sám podílel.

Ozbrojené útoky jsou v afghánské metropoli, která byla dosud násilí vládnoucího v ostatních částech země ušetřena, v posledních týdnech stále častější.

Sobotní incident následuje poté, co neznámí ozbrojenci v Kábulu počátkem tohoto týdne zastřelili Jihoafričanku pracující pro humanitární organizaciServe Afghanistan. V srpnu byly v Kábulu zabity tři cizinky.

Mezinárodní koalice v roce 2001 svrhla vládnoucí režim Tálibánu. V minulých dvou letech ale toto radikální hnutí znásobilo útoky na zahraniční vojáky i na civilisty. Nejnebezpečnější oblasti jsou jižní a východní Afghánistán. Letos v této zemi přišlo o život zhruba 4700 lidí, z nichž většina byli radikálové. Mezi oběťmi je 1000 civilistů a přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám