Hlavní obsah

Tálibán vraždí členy bezpečnostních sil, tvrdí zmocněnkyně OSN

Kábul

Tálibán má od svého návratu k moci na svědomí vraždy bývalých příslušníků afghánských bezpečnostních sil, ačkoli slíbil, že nebude nikoho pronásledovat. Podle agentury AFP to ve čtvrtek uvedla zvláštní zmocněnkyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibán hlídkuje v humvee na kábulském letišti.

Článek

„Jsme znepokojeni, že navzdory četným prohlášením Tálibánu o plošné amnestii pro členy afghánských bezpečnostních a obranných sil a pro státní úředníky máme zprávy o zabíjení příslušníků armády a bezpečnostních složek a o zatýkání lidí, kteří pracovali pro předchozí vlády,” řekla Lyonsová na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Lyonsová rovněž prohlásila, že je zapotřebí, aby do Afghánistánu rychle začaly proudit peníze, a „předešlo se tak totálnímu zhroucení hospodářství a společenského pořádku”.

Zmrazení afghánských aktiv a dárcovských fondů může vyvolat „kritický propad ekonomiky, kvůli němuž bude trpět dalších mnoho milionů lidí chudobou a hladem, což vyvolá masivní migrační vlnu”, dodala Lyonsová.

Už dříve se objevovaly zprávy, že jeho příslušníci chodí v ovládnutých městech dům od domu a pátrají po spolupracovnících amerických sili i členech afghánských bezpečnostních sil.

Exodus z Afghánistánu sílí, Tálibán se mstí

Svět

Tálibán od nástupu k moci také omezuje svobody žen. Nesmění například hrát kriket, protože by při sportu nemusely být dostatečně zahalené, jak to požaduje právo šaría.

Není nutné, aby hrály kriket, řekl Tálibán a zakázal ženám sportovat

Svět

Po několika protestech v afghánských městech oznámil , že se budou moci konat jen  povolené demonstrace a na nich skandovat pouze schválená hesla.

Tálibové zbili novináře, kteří psali o demonstraci žen v Kábulu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám