Hlavní obsah

Exodus z Afghánistánu sílí, Tálibán se mstí

– Kábul

Jako prázdná se ukazují slova Tálibánu o všeobecné amnestii. Zabiti byli dva vysoce postavení velitelé policie, policistku, která se snažila ze země uprchnout, pak zbili. Zvětšuje se proto proud lidí, kteří přes poušť míří z provincie Nimrúz do sousedního Pákistánu a dál do Íránu. Chtějí do Turecka a do Evropy, napsal list Daily Mail. Jejich cestu přes poušť list popisuje jako biblickou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánci prchají před Tálibánem do PákistánuVideo: Reuters

 
Článek

Naposledy byl zastřelen velitel policie v provincii Farah Gulam Sachi Akbari, uvedla stanice BBC.

Už dříve byl zavražděn šéf policie v provincii Badghís Hadží mulla Achakzai, který se vzdal, když mu Tálibán slíbil beztrestnost. Za několik hodin ho, když klečel, zastřelili několika dávkami.

Policistku nenechali odletět

Brutálně zbitá byla zástupkyně šéfa oddělení kriminálního vyšetřování na ministerstvu vnitra Gulafzor Ebtekarová. Ta pět dnů strávila na letišti, kde se pokoušela dostat na palubu některého z evakuačních letů.

Američané nechali v Kábulu desítky služebních psů. Tálibové je nejspíš utýrají

Svět

„Poslala jsem žádosti na ambasády mnoha zemí, aby mě zachránili, ale žádná je neakceptovala,“ řekla listu The Daily Mail. Odmítli ji i Rusové, studovala sice v Moskvě, ale neměla ruské občanství.

Sama měla pocit, že už je i s přítelem a dětmi zachráněna, když se dostala v chaosu u letiště k táboru, kde byli Američané čekající na odlet. Americkým vojákům řekla, že v zemi není v bezpečí a že se potřebují dostat do jakékoli cizí země. Jeden se jich ujal. Nevedl je však k letadlu, ale ven.

„Nechtěli jsme odejít, ale pak voják zvedl zbraň se slovy vypadněte. Vyšli jsme na ulici. V tu chvíli jsem nechtěla žít,“ vypověděla.

Tálibán hrozí Islámskému státu, střet je na spadnutí

Svět

Rozhodla se jít domů, ale její matka jí řekla, že si pro ni už přišli tálibové. Zůstala proto u letiště. Když se tam opět pokusila dostat, strážní Tálibánu ji bili pažbami a kamenovali.

Ebtekarová byla první Afghánkou, která dokončila policejní akademii. Nyní jí Tálibán poslal dopisy, ve kterých jí napsal, že by neměla už pracovat u policie a nemá právo mluvit o ženských právech. „Myslím, že se Tálibán nikdy nezmění. Nesouhlasí, aby ženy pracovaly, účastnily se veřejného života a byly svobodné,“ varovala.

Klid nemají ani za hranicemi

Stanici BBC sdělily zdroje z Afghánistánu i uprchlíci, že Tálibán dál vyhledává spolupracovníky svržené vlády. Bývalá policistka Zala Zazaiová, které se podařilo utéci do Tádžikistánu, se bojí o osud svých kolegyň.

„Tálibán jim volá z jejich služebních telefonů, žádá po nich, aby přišly a sdělily jim místo bydliště,“ líčila Zazaiová.

Rodina evakuovaná z Afghánistánu se v Polsku otrávila nasbíranými houbami. Děti jsou v kritickém stavu

Evropa

Dodala, že ani v Tádžikistánu není mimo dosah hnutí. Její matka dostala vzkazy, aby se obě vrátily do vlasti a žily islámským způsobem.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Afghánští uprchlíci v Íránu

Bývalý voják, který utekl z provincie Badachšán se svými třemi bratry, sdělil BBC, že tálibové obtěžují jeho rodinu a „žádají peníze za to, že jejich syn byl příslušníkem speciálních sil”. Další bývalý voják speciálních sil se začal skrývat, když několik jeho kolegů zabili.

Stovky Afghánců proto utíkají přes pouště do sousedních zemí Pákistánu a Íránu. Mnozí chtějí do Turecka a pak dál do Evropy.

Foto: Saeed Ali Achakzai, Reuters

Afghánci utíkající do Pákistánu

Reklama

Výběr článků

Načítám