Hlavní obsah

Tálibán se označil za vítěze války, chce dobré vztahy s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán se v úterý prohlásil za vítěze války proti zahraničním silám v Afghánistánu. Mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid poblahopřál Afgháncům k získání nezávislosti. Řekl také, že chce dobré vztahy s USA.

Foto: Taliban Handout, Reuters

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid mluví na kábulském letišti k 313. praporu, který letiště kontroluje.

Článek

„Blahopřejeme Afghánistánu. Toto vítězství patří nám všem,“ uvedl na kábulském letišti mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid poté, co ho ovládli bojovníci Tálibánu.

„Je to velká lekce pro okupanty a pro naše budoucí generace. Je to také lekce pro celý svět. Svět by se měl poučit z této lekce a z tohoto radostného momentu vítězství,” dodal.

Tvoříme historii, zní z Tálibánu a slaví se první afghánské ráno po 20 letech bez vojáků USA

Svět

Vedle oslavných prohlášení však twitterový účet Talib Times zveřejnil i jinou část Mudžáhidova projevu: „Chceme mít dobré vztahy s USA a se světem. Chceme mít dobré diplomatické vztahy se všemi.“

Ukazuje to, že noví afghánští vládci nechtějí zůstat v izolaci, jako byl Tálibán ve druhé polovině devadesátých let, kdy se zmocnil většiny Afghánistánu.

Hrob impérií

Tálibán také připomněl na svém účtu Talib Times, že Afghánistán je hrobařem impérií. Zmínil historická data: 19. srpna 1919 byla poraženo v Afghánistánu britské impérium, 14. února 1989 ruské impérium a 31. srpna 2021 impérium USA a NATO.

Talib Times také dal vedle sebe fotografie domku z vepřovic, kde se narodil zakladatel hnutí mulla Umar, a Bílého domu jako sídla čtyř amerických prezidentů, kteří vedli válku v Afghánistánu.

„Šťastný den nezávislosti,“ uvedl Tálibán na Twitteru a dodal, že ve všech provinciích jsou nyní Afghánci v ulicích a slaví stažení sil USA a NATO ze země a zavedení islámského systému.

Tálibán také na svém účtu Talib Times napsal, že Afghánistán chce táliby a Afghánci potřebují táliby.

Tálibán ponížil Západ, nad Kandahárem hlídkuje s americkým Black Hawkem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám