Hlavní obsah

Tálibán chtěl s unesenými letadly zaútočit na státní budovy

– Karáčí

Útoky Tálibánu na mezinárodní letiště v pákistánském Karáčí mohly být inspirovány útoky z 11. září 2001, kdy teroristé z Al-Káidy zaútočili unesenými letadly na New York a Washington. Plyne to z vyjádření mluvčího pákistánské odnože Tálibánu, o kterém informovala agentura Reuters.

Foto: Shakil Adil, ČTK/AP

Dým nad letištěm v Karáčí.

Článek

„Hlavním cílem tohoto útoku bylo poškodit vládu i s pomocí unesených letadel a zničení státních budov,“ řekl mluvčí Šadidulláh Šadíd: „Toto byla jen ukázka, čeho jsme schopni. Přijde toho více. Vláda by se měla připravit na mnohem horší útoky.“

Mluvčí označil útok za odvetu za zabití vůdce Tálibánu při náletu amerického dronu loni v listopadu: „Podnikli jsme útok na letiště v Karáčí v odvetu za smrt Hakimulláha Mahsúda.“

Foto: Fareed Khan, ČTK/AP

Dým nad letištěm v Karáčí

Vyjádření Tálibánu bývají obvykle velmi nadnesená, mezi útočníky zřejmě nebyli piloti, kteří by mohli útočit unesenými letadly. Stačilo by však, aby obsadili některé z letadel s cestujícími na ploše.

Když komando deseti teroristů v neděli zaútočilo, zrovna nastupovali cestující do dvou dopravních letadel společností Emirates a Thai Airways. „Bylo by mnohem horší, kdyby se radikálové dostali do budovy hlavního terminálu a vzali rukojmí. Byly tam stovky pasažérů i zaměstnanců,“ uvedl pro agenturu Reuters bezpečnostní zdroj.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Zbraně, které použili teroristé v Karáčí

Deset teroristů zaútočilo u méně používaného vchodu pro zaměstnance. Jedna pětičlenná skupina zaútočila na bránu Fokker a druhá na nákladní terminál. Původně plánovali proniknout do terminálu pro cestující, ale zabránila jim v tom tvrdá odpověď bezpečnostních sil.

„Radikálové nebyli schopni dosáhnout svých cílů a zaútočit na letadla, protože byli zbrzdění bezpečnostními silami, neboť ty odpověděly velmi rychle,“ uvedl bezpečnostní zdroj.

Dodal, že útočníci byli připraveni na dlouhou akci, protože v batozích měli sušené ovoce a vodu.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Sanitky odvážející mrtvé a zraněné z pákistánského letiště

Při akci zemřelo 28 lidí včetně deseti teroristů. Tři odpálili výbušniny na těle, sedm jich bylo zastřeleno. Všichni měli uniformy ochranky, ale měli na sobě levné tenisky, jaké užívá Tálibán. Vyzbrojeni byli automatickými puškami a raketovými granátomety.

Pákistánský Tálibán podnikl několik podobných útoků. V roce 2011 pronikl na pákistánskou námořní základnu v Karáčí, kde zničil dva letouny Lockheed Orion a zabil deset lidí. V roce 2009 podnikl podobný útok na nejvyšší velitelství armády v Rávalpindí, při kterém zemřelo 23 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám