Hlavní obsah

Kim si chce jaderné zbraně nechat, museli jsme odejít, řekl Trump po zkráceném summitu

Hanoj
Aktualizováno

Druhá schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského lídra Kim Čong-una skončila ve čtvrtek předčasně. Žádná společná deklarace podepsána nebude, uvedl Bílý dům. Trump na tiskové konferenci řekl, že Kim žádá úplné zrušení všech sankcí vůči KLDR, ale zároveň si chce ponechat část jaderného arzenálu. Další summit se neplánuje, řekl Trump, který doufá, že KLDR nebude dál testovat jaderné zbraně a nosiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Druhé setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji Video: AP

 
Článek

„Někdy musíte odejít z jednání, a to byla ta chvíle,“ řekl po předčasném ukončení summitu Trump. „Jsem vždy připraven jednat a vždy připraven jednání opustit,“ dodal. „Tentokrát jsme se rozhodli, že se pro žádné řešení nevyslovíme,“ zhodnotil výsledek summitu.

Podle něj se žádný třetí summit nyní neplánuje: „Uvidíme, jestli k němu dojde.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sankce nezrušíme, informoval po schůzce s Kim Čong-unem Donald TrumpVideo: AP

„Za 36 hodin jsme dosáhli určitého pokroku. Bohužel, až do konce jsme nedošli, nedospěli jsme k dohodě. Požádali jsme Kima, aby udělal víc, což nebyl ochotný,“ řekl po jednání americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který se summitu též účastnil. „Každý doufal, že se to bude vyvíjet lépe,“ dodal.

Nové testy zbraní a raket? Uvidíme, řekl Trump 

Trump doufá, že se KLDR nevrátí k testům jaderných a raketových zbraní, od nichž loni ustoupila, což opakovaně ocenil. Podle Trumpa by se ale neměla situace zhoršit ani po neúspěšném summitu.

„(Kim) řekl, že testování nebude započato, nebudou se testovat ani rakety, ani jaderné zbraně, ale mohu jen zopakovat, co řekl. Uvidíme,“ uvedl Trump.

Rozdílné požadavky

Prezident USA pak poskytl podrobnosti a uvedl, že šlo o vazbu mezi zrušením sankcí vůči KLDR a jaderným odzbrojením. „Chtěli, aby sankce byly zcela zrušeny, což udělat nemůžeme. Byli ochotni denuklearizovat částečně, ale ne tak, abychom odstranili sankce úplně. Zatím jsme se jich nevzdali,“ řekl Trump.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci v Hanoji

Kim si prý chce část jaderných zbraní nechat

Trump nechtěl komentovat Kimovu představu denuklearizace, ale je podle něj aktuálně blíž americkým představám než před rokem. Zároveň ale podotkl: „On si chce nechat nějaké jaderné zbraně.“

Dodal, že sankce nemohl zrušit, protože slouží jako páka. Zmínil také, že se jednalo o pokračujícím obohacování uranu.

Kim Čong-un po jednání, které se protáhlo asi o půl hodiny, odjel z hanojského hotelu Metropole, kde se jednalo, do hotelu Melia. Pak odjel i americký prezident. U přichystaného oběda se už nesešli. Na dobu, kdy se měl konat podpis společné deklarace, byla přesunuta tisková konference amerického prezidenta v hotelu Marriott.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Kolona se severokorejským předsedou Kim Čong-unem po odjezdu z hotelu, kde jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zrušení oběda a podpisu se považuje za signál selhání summitu, i když Trump říkal, že dohoda nemusí být uzavřena hned nebo být dojednána během dvou dnů, protože je důležitější, aby byla dobrá. List The Guardian připomněl, že Trump má rád podobné okázalé akce a rád oznamuje překvapivé průlomy.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump hovoří při setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji. Vpravo vpředu je bývalý ředitel severokorejské zpravodajské služby a vysoký stranický představitel Kim Jong-čchol.

Po předčasném konci summitu se propadly jihokorejské akciové trhy o 1,8 procenta.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident USA Donald Trump s lídrem KLDR Kim Čong-unem na summitu v Hanoji

Anketa

Měly by USA zmírnit sankce proti KLDR?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 2219 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám