Hlavní obsah

Kdybych se nechtěl zbavit jaderných zbraní, tak tu nejsem, řekl Trumpovi Kim

– Hanoj • Aktualizováno

Podruhé se ve čtvrtek ráno sešli v Hanoji americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Po jednání, které se nejprve konalo mezi čtyřma očima a pak s poradci, Donald Trump řekl, že rozhovory přinesly „velmi velký úspěch“. Kim oznámil, že je připraven denuklearizovat Korejský poloostrov. Oběd se však nekonal a vzhledem k posunu Trumpovy tiskové konference není pravděpodobné, že by oba podepsali společnou deklaraci. Schůzka tak skončí dříve, než se očekávalo.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Druhé setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji.

Článek

Severokorejský vůdce po jednání na dotaz, zda je připraven denuklearizovat zemi, odpověděl, že jinak by nepřijel: „Jestliže bych nebyl ochotný to udělat, tak bych tu teď nebyl.“ Trump to komentoval slovy: „Dobrá odpověď. Možná nejlepší, jakou jsem kdy slyšel.“

Novinář se pak Kima otázal: „Jste připraven podniknout konkrétní kroky, nebo ještě ne?“ „To probíráme právě teď,“  odpověděl Kim.

Na dotaz, za oba jednali i o lidských právech, Trump odpověděl: „Diskutovali jsme o všem.“ Čelil totiž kritice, že označil Kima ze velkého vůdce navzdory tomu, jak KLDR porušuje lidská práva .[celá zpráva]

Foto: Leah Millis, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump při jednání v rozšířeném formátu s poradci

Trump ani neřekl, zda prohlásí korejskou válku za ukončenou. „Budeme mít rozhodně dohodu, která je dobrá pro předsedu Kima a jeho zemi i pro nás. K tomu vše směřuje. Neznamená to, že to uděláme během jednoho dne, nebo dvou dnů, ale všechno směřuje k velkému úspěchu. Skutečně věřím, že s velkým vedením Severní Koreje to bude velmi úspěšné a hospodářky výjimečné,“ sdělil americký prezident.

Když Kim dostal otázku, zda by mohly mít Spojené státy zastoupení v Pchjongjangu, Trump řekl novinářům: „To je zajímavá otázka. Rád bych na ni slyšel odpověď. Není to špatný nápad.“ Kim pak řekl, že takový nápad je „vítaný“. Pak požádal, aby mohl mít víc času na jednání, protože „každá minuta“ rozhovorů mezi vůdci je „velmi cenná“. Schůzka přitom byla o půl hodiny delší, než se plánovalo.

Před jednáním panovala opatrnost

Americký prezident už na začátku druhého dne summitu zdůrazňoval, že rychlost není důležitá, že hlavní je dobrá dohoda. „Nespěchám. Od začátku jsem říkal, že rychlost pro mě není důležitá,“ řekl Trump a dodal: „Důležité je, abychom dosáhli dobré dohody.“

I Kim dal najevo pochybnosti, že by ve čtvrtek mohlo dojít k průlomu, když odpovídal vůbec poprvé na otázku západního novináře. David Nakamura z listu The Washington Post se ho zeptal, zda je přesvědčen, že by mohl dosáhnout dobré dohody s Donaldem Trumpem. Kim odpověděl: „Ještě je moc brzo to říci. Neřekl bych, že jsem pesimistický. Mám pocit, že dobré výsledky přijdou.“ Kim pak odpověděl na více otázek západních novinářů.

Trump řekl, že když sedí obě strany spolu, je to „fantastický úspěch“, ale nedokázal říci, co by mohlo být výsledkem čtvrtečního summitu. Naznačil, že se budou konat další schůzky.

Trump je rád, že KLDR netestuje jaderné nosiče

Před zahájením čtvrteční schůzky pronesl Trump prohlášení ke středečnímu jednání a vývoji vzájemných vztahů. Děkuje v něm předsedovi Kimovi, že se mohli opět sejít, a dodal v něm, že během dalších let budou hodně spolu: „Měli jsme včera večer při večeři dobrou diskusi. Ta před večeří byla taky velmi dobrá. Bylo nadneseno mnoho skvělých idejí.“ Za důležité označil, že vzájemné vztahy jsou pevné, a dodal: „Když máte dobré vtahy, stane se hodně dobrého.“ V prohlášení opět americký prezident zopakoval, že by Severní Korea mohla být ekonomickým tygrem.

Kladně zhodnotil vývoj vztahů za poslední rok: „Velmi oceňuji, že se netestují žádné jaderné rakety.“

I Kim řekl na začátku schůzky, že samo setkání je velký úspěch, a připomněl, že lidé byli ohledně schůzky skeptičtí: „Věřím, že od včerejšího začátku se celý svět nyní dívá na toto místo. Jsem si jist, že se všichni budou dívat na moment, kdy sedíme spolu vedle sebe, jako by se dívali na filmovou fantasy.“

Foto: Leah Millis, Reuters

Kim Čong-un ve Vietnamu

Do druhé schůzky zasáhlo počasí. Původně měli oba hovořit u bazénu hotelu Metropole, protože je však v Hanoji teplo a vlhko, už ráno bylo 23 stupňů a vlhkost činila 93 procent, přesunulo se jednání dovnitř. Oba politici jsou v oblecích.

Foto: Leah Millis, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se procházejí zahradou hotelu Metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám