Hlavní obsah

Stínání hlav, mučení, popravy. Tálibán se mstí úředníkům a vojákům

Kábul
Aktualizováno

Navzdory ujišťování Tálibánu, že Afghánci nemusejí mít strach ze msty, si noví vládci začali vyřizovat účty se všemi, kteří pracovali pro bývalou vládu či Američany, píše server deníku Daily Mail. Odvolává se přitom na informace vysoké komisařky OSN Michelle Bacheletové a výpovědi svědků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Tálibánu donutili spoutané muže vlézt do kufru osobního auta v KábuluVideo: AP

 
Článek

„Úředníci, kteří pracovali pro předchozí administrativu, a jejich rodinní příslušníci jsou svévolně zadržováni,“ uvedla Bacheletová v Radě pro lidská práva a pokračovala: „V některých případech byli propuštěni, v jiných byli nalezeni mrtví.“

Bojovníci Tálibánu podle jejích slov prohledávají dům od domu, aby vypátrali kohokoli, kdo pracoval pro bývalou vládu nebo USA.

Svět současně obletěly záběry, na nichž jsou zachyceni bojovníci, kteří spoutané mladé muže donutili, aby v Kábulu vlezli do kufru osobního auta. Záběry byly pořízeny v kábulské čtvrti Salang Wat a muži jsou Házárové, etnická skupina, kterou Tálibán pronásledoval.

Není jasné, proč byli muži zadrženi, ale video se objevuje krátce poté, co Tálibán oznámil, že porazil rebely z údolí Pandžšír, kde právě Házárové bojovali proti tálibům.

Tálibán byl již v lednu v nejsilnější pozici za posledních 20 let, řekl Blinken

Zahraniční

Bacheletová také oznámila, že se množí hrozby a útoky na kanceláře některých organizací. „V rozporu s ujištěním, že Tálibán bude dodržovat práva žen, byly v posledních třech týdnech ženy postupně vyloučeny z veřejného prostoru,“ řekla. Dívkám starším 12 let bylo na některých místech v Afghánistánu zakázáno navštěvovat školu a oddělení pro záležitosti žen byla zrušena.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

O víkendu se objevily záběry, na nichž jsou s největší pravděpodobností zobrazeni bojovníci Tálibánu, jak sťali hlavu afghánskému vojákovi. Další záběry ukazují, jak ozbrojenci mlátili a bičovali lidi na ulicích. Novináři si také stěžovali na únosy a bití, ačkoli Tálibán proklamuje, že chce, aby v zemi působil svobodný tisk.

Tálibové zastřelili bratra bývalého viceprezidenta

Zahraniční

Záběry ze stětí afghánského vojáka se objevily jen pár dnů po zprávě, že tálibové popravili Ruhulláha Azíziho, bratra bývalého afghánského viceprezidenta Amrulláha Sáliha a také jednoho z vůdců afghánských rebelů, kteří proti Tálibánu bojovali v údolí Pandžšír.

„Popravili mého strýce. Zabili ho a nedovolili nám ho pochovat. Pořád říkali, že by jeho tělo mělo shnít," řekl Ebadulláh Sálih agentuře Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám