Hlavní obsah

Statistiky po čínsku: Mezi nakažené nepočítají ty, kterým není zle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přístup čínských úřadů k registraci lidí nakažených novým koronavirem je v rozporu se směrnicemi Světové zdravotnické organizace (WHO), která za osobu infikovanou virem 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratorně prokázána přítomnost viru v těle „bez ohledu na klinické příznaky”.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nový typ koronaviru má v pevninské Číně na svědomí již 1016 mrtvých. Za pondělí podle místních úřadů počet obětí stoupl o rekordních 108 lidí. Celkový počet potvrzených případů vzrostl na 42 638, někteří lidé se však již uzdravili.

Otázkou zůstává, kolik infikovaných nebylo v posledních dnech do této statistiky započítáno. Podle agentury DPA totiž v novém nařízení Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí stojí, že „pouze když se u dané osoby objevují symptomy nemoci, je tato osoba započítána mezi infikované”.

Koronavirus zabil v Číně přes tisíc lidí

Svět

Epidemie nového koronaviru, patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS, propukla v prosinci minulého roku v čínském městě Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a pronikla i do dalších částí světa včetně evropských zemí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Muž v moskevském metru předstíral kolaps kvůli koronaviru, způsobil paniku a hrozí mu žalář

Evropa

Znepokojení vyvolává možnost, že virus 2019-nCoV může zmutovat tak, že by se snadněji šířil a získal větší rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám