Hlavní obsah

Správkyně Hongkongu oznámila stažení návrhu sporného zákona

– Hongkong • Aktualizováno

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová ve středu oznámila, že návrh extradičního zákona, který by umožňoval vydávat lidi podezřelé z trestných činů do pevninské Číny, oficiálně stáhla. Uvedla to agentura Reuters a televize Sky News. Zmíněný návrh zákona vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Článek

Během některých demonstrací vyšly do ulic statisíce lidí. Kritici předlohy se obávali, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a podezřelí by mohli v Číně čelit nespravedlivým protestům. Mnozí poukazovali na to, že by se Čína tvrdě vypořádala s aktivisty.

V tuto chvíli ale není jasné, zda oficiální stažení návrhu zákona nepokoje ukončí, protože demonstrace postupně přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Hongkong od přechodu pod čínskou správu funguje podle zásady „jedna země, dva systémy” a díky tomuto modelu má některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Při zatím poslední z protestních akcí v noci na středu použila hongkongská policie pepřový sprej k rozehnání demonstrantů, kteří se sešli před policejní stanicí ve čtvrti Mong Kok a ve stanici metra Prince Edwarda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám