Hlavní obsah

Somálsko požádalo Moskvu, aby zakročila proti pirátům na lodi s tanky

Novinky, CNN, BBC, rei, aš
MOSKVA

Somálská vláda požádala Rusko, aby intervenovalo proti pirátům, kteří unesli ukrajinskou loď vezoucí více než tři desítky tanků T-72, minomety, odpalovací rampy a další zbraně a zařízení. Oznámil to somálský velvyslanec v Moskvě. Loď kotví v somálských teritoriálních vodách a sleduje je americká válečná flotila.

Foto: U.S. Navy Handout, Reuters

Unesená ukrajinská loď Faina

Článek

„Vláda a prezident Somálska povolují ruským námořním lodím vstoupit do somálských vod a bojovat s piráty na vodě i na souši v případě, že by je měly stíhat,“ řekl Mohamed Handule.

Somálští piráti unesli ukrajinskou loď minulý čtvrtek. Panují obavy, aby se náklad nedostal do rukou somálských islámských radikálů, kteří před dvěma lety ovládli skoro celou zemi, než je zatlačila intervenční etiopská vojska.

Zatím není jasné, zda zásilka nesměřovala do Jižního Súdánu bohatého na ropu, který má slíbenou nezávislost od roku 2011. Jeho představitelé jsou však těmito zprávami "překvapeni“. Dodávka zbraní by porušila mírovou dohodu mezi centrální vládou a jihosúdánskými separatisty. Existují ale také informace, že zásilka mířila do Keni.

Nejistý je osud ruské posádky. Jeden z jejích 21 členů už zemřel. Údajně dostal infarkt. Piráti požadují za vrácení plavidla Faina výkupné 20 miliónů dolarů. Loď sleduje americký torpédoborec, křižníky a helikoptéry. Z Atlantiku k ní směřuje také ruská loď.

Letos bylo u pobřeží Somálska přepadeno piráty 62 lodí. Uneseno bylo 26 z nich a 12 je nadále v rukou pirátů, kteří za ně požadují výkupné v řádech miliónů dolarů.

Ruské lodě se cestou do Venezuely zastaví v Libyi

Ruské námořnictvo ve středu rovněž oznámilo, že čtyři jeho lodě, které Moskvě posílá na cvičení do Venezuely, cestou zavítají do Libye a několik dalších zemí ve středomořských vodách.

Raketová loď na jaderný pohon Petr Veliký a tři doprovodná plavidla opustily základnu Severomorsk před týdnem a v neděli by měly proplout Gibraltarským průlivem.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám