Hlavní obsah

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Novinky, BBC, aš, Interfax
MOSKVA

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující pod vlajkou Belize.

Článek

Únos oznámil kapitán. Na palubě lodi bylo 17 ukrajinských námořníků, tři Rusové a jeden Litevec. Tanky měly být podle neověřených zdrojů dodány do autonomního Jižního Súdánu.

Zatím není jasné, zda jsou somálští piráti napojeni na islámské radikály, kteří v se snaží opět ovládnout Somálsko a bojují s intervenční etiopskou armádou, mírovými sbory Africké unie a slabými vládními vojsky. Střílí se i v hlavním městě Mogadišu. Radikálové těžkou techniku ve výzbroji nemají.

Somálští piráti v současné době zadržují asi tucet unesených lodní na své základně Eyl v poloautonomním regionu Puntland. Vody okolo somálského pobřeží jsou spolu s indonéskými vodami hlavními rejdišti novodobých pirátů. Somálští piráti unášejí lodě kvůli výkupnému za lodě, náklad a posádky. Proto také často útočí i na jachty boháčů. Těm ale berou i šperky a hotovost.

Zasáhnout proti pirátům se nedaří i proto, že země již 17 let nemá ústřední vládu, která by ovládala celou zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám