Hlavní obsah

Sobečtí covidioti. Britku rozčílili pasažéři letu z Řecka, po němž musela do karantény

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cardiff

Největší charterová společnost světa TUI vyšetřuje okolnosti letu z řeckého ostrova Zakynthos do Cardiffu ve Walesu. Na palubě bylo sedm nakažených. Podle svědkyně si cestující sundávali roušky a palubní personál nebyl schopen zasáhnout. Na dvě stě lidí, kteří se vraceli do Británie, pak muselo do karantény. Německá cestovka TUI už zahájila interní vyšetřování události.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo cestovky TUI

Článek

Jedna z cestujících Stephanie Whitfieldová uvedla, že letadlo bylo „plné sobeckých covidiotů a neschopného personálu, který by se nemohl starat méně“. Je jednou ze skoro dvou set lidí, kteří museli jít do karantény. V Británii byla v souvislosti s tímto letem nákaza SARS-CoV-2 prokázána už u 16 lidí, sedm z nich cestovalo na palubě a zřejmě už byli infekční.

Whitfieldová řekla v pondělí stanicí BBC 4, že mnoho ze jejích spolucestujících nemělo správně nasazenou roušku a vypadalo to, že „ignorují předpisy“. „Hodně lidí mělo roušku pod nosem nebo dokonce pod bradou,“ vypověděla, „sundávali si roušky, aby se bavili s přáteli a bez roušky chodili uličkou sem a tam si popovídat s kamarády.“

Británie vyřazuje Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí

Koronavirus

Dodala, že jeden člen palubního personálu požádal ženu bez roušky, aby si ji nasadila, ale to byla výjimka. „Vedle mě seděl chlápek, který měl po celý let roušku pod bradou a letuška se s ním bavila a nic mu neřekla,“ vylíčila Whitfieldová.

Doplnila, že nebyla překvapena, když slyšela, že se objevilo ohnisko koronaviru spojené s letem. I ona a její manžel už mají mírné příznaky a jsou v karanténě.

Německá cestovka TUI uvedla, že výpověď Whitfieldové bere vážně a že už zahájila vyšetřování. Zdůraznila, že „bezpečnost a pohoda cestujících” je pro ni prioritou a že ctí evropská nařízení.

Konzultantka pro kontrolu přenosných nemocí u velšského úřadu veřejného zdraví Gwen Loweová řekla listu The Guardian, že ve Walesu je 30 potvrzených případů covid-19 spojených s dovolenými na ostrově Zakynthos a že očekává, že tento počet stoupne. Nakažení podle ní bydleli v různých hotelech a vraceli se různými spoji.

Češi se Chorvatska nebojí. RegioJet hlásí plné vlaky i na září

Domácí

Nakažení se objevili i v Anglii, už minulý týden radnice v Plymouthu oznámila, že má podezření na 30 nakažených lidí vracejících se z ostrova Zakynthos. Nákaza se potvrdila u jedenácti z nich, všichni jsou ve věku mezi 18 a 19 lety.

Řecko zatím není na britském seznamu rizikových zemí. Po návratu z něj tudíž není nutné jít do karantény. Ministerstvo zahraničí ale v pátek uvedlo, že na Zakynthosu se přitvrdila opatření, nesmějí se tam konat akce pro více lidí a omezila se také otevírací doba v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám