Hlavní obsah

Snowden požádal o azyl v Ekvádoru, je na moskevském letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo v neděli potvrdil, že Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže požádal tuto jihoamerickou zemi o azyl. Snowden je nyní na moskevském letišti Šeremeťjevo, kam v neděli přiletěl z Hongkongu.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí už v neděli po poledni potvrdilo, že Moskva má být pouze tranzitním místem. Podle agentury Interfax má Snowden rezervovánu letenku na pondělí z Moskvy do Havany, odtud s odvoláním na Snowdenovy spolupracovníky zřejmě zamíří do Venezuely.

Server WikiLeaks údajně zajišťuje bývalému technikovi tajných služeb na jeho žádost bezpečnou cestu k azylu v některé "demokratické zemi", uvedla agentura Reuters. V rámci této akce prý se Snowdenem cestuje několik diplomatů a právník. Americké ministerstvo spravedlnosti hodlá usilovat o Snowdenovo vydání z jakékoli země, uvedla Reuters.

V souvislosti s příletem Edwarda Snowdena do Moskvy ruské úřady podnikly na letišti Šeremeťjevo mimořádná bezpečnostní opatření, řekl Interfaxu ruský zdroj obeznámený se situací. "K zajištění náležité bezpečnosti Edwarda Snowdena a také kvůli jeho spolehlivému odletu z Moskvy do další destinace úřady přijaly všechna nezbytná bezpečnostní opatření. Učinily vše pro to, aby Snowden přenocoval v tranzitním hotelu a aby bez zbytečných problémů mohl odletět na Kubu," dodal zdroj.

Na letišti bylo auto ekvádorských diplomatů 

Vzhledem k tomu, že Snowden nemá ruské vízum, nemůže podle zdroje tranzit opustit. Dokonce ho nemůže z letiště odvézt ani vozidlo s diplomatickým označením. Sara Harrisonová, představitelka WikiLeaks, která Snowdena doprovází, však údajně ruské vízum má.

Na letišti bylo podle Interfaxu spatřeno vozidlo ekvádorských diplomatů. Podle agentury Reuters na letiště Šeremeťjevo přijel ekvádorský velvyslanec v Rusku, aby se Snowdenem sešel v letištním tranzitním hotelu. Ekvádorský velvyslanec v Moskvě Patricio Alberto Chávez Zavala potvrdil zájem hovořit se Snowdenem. "Čekáme na Saru (Harrisonovou). Budeme s nimi hovořit," potvrdil velvyslanec v letištním hotelu.

Bývalý technik pracující pro americké tajné služby byl v pátek obviněn kvůli vyzrazení informací o protiteroristickém programu sledujícím internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a světem. V USA mu hrozí deset let vězení a pokuta.

Snowden přiznal, že předal médiím informace o programu, v jehož rámci NSA a FBI sledují internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a světem.

Čína požaduje vysvětlení

Hongkongské úřady jej v neděli nechaly odletět navzdory tomu, že dostaly z Washingtonu žádost o jeho zadržení. Podle šéfa zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mika Rogerse musí nyní vláda využít veškeré zákonné prostředky, aby jej dostala na americkou půdu.

Peking v neděli využil Snowdenových odhalení k tomu, aby prostřednictvím agentury Nová Čína označil USA za „největšího darebáka současnosti“, co se týče útoků v rámci informačních technologií. Washington by podle agentury měl podat vysvětlení Číně a dalším zemím, jejichž občany údajně špehoval.

Čínský tisk v neděli pokračoval ve zveřejňování informací založených na Snowdenových únicích, podle nichž NSA zachytil „milióny textových zpráv“ posílaných v rámci čínských mobilních sítí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám