Hlavní obsah

WikiLeaks pomáhají Snowdenovi získat azyl na Islandu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Organizace WikiLeaks, která v minulosti zveřejnila množství utajovaných dokumentů týkajících americké vlády a armády, pomáhá zajistit azyl muži, který vyzradil existenci tajného programu sledování z USA. Potvrdil to ve středu zakladatel WikiLeaks Julian Assange pro stanici NBC. WikiLeaks pomáhají Edwardu Snowdenovi, který se ukrývá v Hongkongu, získat azyl na Islandu.

Foto: Stefan Wermuth/Files , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Článek

„Se Snowdenovými právníky jsme v kontaktu a jsme zapojeni do procesu zprostředkování jeho azylu na Islandu,“ potvrdil Assange během telefonního rozhovoru s novináři z ekvádorské ambasády v Londýně, kam se ukryl, aby nebyl vydán z Británie do Švédska, kde čelí stíhání.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Assange už dříve nazval Snowdena hrdinou. Ve středu dodal, že pokud by někdejší počítačový technik pracující pro CIA a zprostředkovaně také pro tajnou službu NSA byl vydán do Spojených států, čeká ho zřejmě podobný osud jako Bradleyho Manninga. Tento vojín před lety předal WikiLeaks interní kabelogramy amerických diplomatů, načež tyto dokumenty způsobily hodně zlé krve.

Manning byl obžalován z napomáhání nepříteli, za což může dostat i trest smrti.

Foto: ČTK/AP

Bradley Manning

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám