Hlavní obsah

Rodman Kimovi přivezl Trumpovu knihu „Umění udělat dohodu”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalý americký basketbalista Dennis Rodman, který má blízko k severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, v rámci své návštěvy KLDR přivezl s sebou knihu napsanou a podepsanou americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Výtisk díla „The Art of the Deal” (Umění udělat dohodu) Rodman ve čtvrtek předal severokorejskému ministrovi sportu. Podle agentury AP s tím, že jde o dar pro Kim Čong-una.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a bývalý americký basketbalista Dennis Rodman

Článek

Přestože v darovaném výtisku má být Trumpův vlastnoruční autogram, Bílý dům se nechal slyšet, že s návštěvou bývalé hvězdy NBA v KLDR nemá nic společného.

Podle Rodmanových slov je však prezident Trump určitě rád, že někdejší basketbalová hvězda do Pchjongjangu zamířila. „Jsem si jist, že má radost z toho, že se snažím dosáhnout něčeho, co oba potřebujeme,“ řekl Rodman už dříve novinářům. [celá zpráva]

„Basketbalová diplomacie”

Mluvil také o tom, že chce zjistit, jestli může dál do Severní Koreje vozit sportovce. „Snažím se otevřít dveře. Mou snahou je zjistit, zda mohu přinést do Severní Koreje sport. To je ta hlavní věc,“ řekl Rodman podle deníku Telegraph.

Rodman tvrdí, že v Severní Koreji provádí „basketbalovou diplomacii“. Naráží tím na aktivity americké a čínské diplomacie ze 70. let minulého století. Jejím prostřednictvím došlo ke zlepšení vztahů mezi Čínou a Spojenými státy. Číňané tehdy nečekaně pozvali americké reprezentační hráče stolního tenisu k přátelskému utkání a při té příležitosti se setkali i politici obou velmocí. Utkání se opakovala.

Propuštění Američana

Rodman do Severní Koreje přicestoval ve stejný den, kdy KLDR propustila vězněného amerického studenta Otto Warmbiera.

Ten si v Severní Koreji odpykával patnáctiletý trest vězení v pracovním táboře za to, že ukradl propagandistický plakát. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Ottu Fredericka Warmbiera přivádějí k severokorejskému nejvyššímu soudu

Pchjongjang ve čtvrtek oznámil, že Warmbiera propustil z humanitárních důvodů, protože muž je v kómatu. Lékaři z ohijské nemocnice, kteří provedli první podrobnou prohlídku mladíka po příletu do vlasti, konstatovali, že mladík utrpěl "těžké neurologické poranění".

„Warmbier, který si odpykával trest těžkých prací, byl poslán domů 13. června 2017 z humanitárních důvodů na základě soudního rozhodnutí z téhož dne,” napsala agentura KCNA v krátké zprávě.

Totéž už při předání Warmbiera do Spojených států řekli novinářům mladíkovi rodiče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám