Hlavní obsah

KLDR propustila vězněného amerického studenta, podle rodičů je v kómatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Washington
Aktualizováno

Severní Korea propustila vězněného amerického studenta Ottu Warmbiera. Podle agentury AP to oznámil americký ministr zahraničí Rex Tillerson. KLDR vězní čtyři americké občany. Jedenadvacetiletý Warmbier si v KLDR odpykával trest patnácti let nucených prací za odcizení propagandistického plakátu. Rodiče studenta podle agentury AP tvrdí, že je v kómatu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký student se na tiskové konferenci loni v únoru Video: Reuters

 
Článek

„Náš syn se vrací domů. Večer ho uvidíme,“ potvrdil deníku The Washington Post otec amerického studenta. Severokorejci tvrdí, že Warmbier krátce po soudu upadl do kómatu, který vyvolala otrava botulotoxinem. Informaci ale zatím není možné ověřit.

Tillerson se při jednání v Senátu USA odmítl ke studentově stavu vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Nyní je už Otto Warmbier podle šéfa americké diplomacie na cestě ke své rodině.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Frederick Warmbier na tiskové konferenci v Pchjongjangu

Severokorejci studenta Virginské univerzity zadrželi letos v lednu na letišti v Pchjongjangu těsně před nástupem do letadla. Soud mu v březnu za podvratnou činnost uložil trest patnáct let v pracovním táboře.

Největší chyba jeho života

„Spáchal jsem zločin, když jsem vzal propagandistický plakát z části hotelu, která byla určena jen pro zaměstnance,” prohlásil Warmbier 29. února v Pchjongjangu před médii se slzami v očích. „Udělal jsem největší chybu svého života. Prosím vás, zachraňte mě,” dodal. [celá zpráva]. V úterý se dočkal.

Informace o propuštění amerického studenta přichází jen několik hodin poté, co v Severní Koreji přistál bývalý americký basketbalista Dennis Rodman. Ten udržuje s tamním diktátorem Kim Čong-unem nadstandardní vztahy a není vyloučeno, že se za propuštění mladíka přimluvil.

KLDR vězní ještě tři Američany

Americký ministr zahraničí Tillerson tvrdí, že propuštění studenta domluvili jeho lidé a že se nyní snaží dojednat ještě propuštění zbývajících třech amerických občanů vězněných na severokorejském území.

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky. V listopadu 2014 propustila Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila.

Reklama

Výběr článků

Načítám