Hlavní obsah

Rasista Tarrant chtěl v Christchurchi mešity i vypálit

Novinky,
Christchurch

Australan Brenton Harrison Tarrant (29), který loni 15. března postřílel 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském Christchurchi, chtěl obě mešity vypálit a napadnout i třetí. Podrobnosti o útoku a plánech obviněného zazněly v pondělí před soudem, před nějž poprvé předstoupil i obžalovaný, uvedl list The Guardian a televize SkyNews. Dosud byl vyslýchán jen přes video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Extremista, který zabil v mešitách v novozélandském Christchurch 51 lidí, stanul před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Před soud Tarranta ve vězeňském mundúru se spoutanýma rukama přivedla čtveřice policistů. Usedl do speciální kóje. Proces provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, před soudní budovou jsou betonové bloky, vstup chrání ozbrojení policisté a na střeše jsou snajpři.

Rasista Tarrant, který své vražedné řádění přenášel přes svůj facebookový profil, se už v březnu přiznal k 51 vraždám, 40 pokusům o vraždu a k terorismu. Přiznání zabránilo tomu, aby se proces vlekl několik měsíců. Aktuální stání má trvat čtyři dny. Může se stát prvním člověkem odsouzeným na Novém Zélandu na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Hájí se sám poté, co odmítl advokáty.

Extremista Tarrant se přiznal k vraždě 51 lidí v Christchurchi

Svět

V pondělí žalobce přečetl úřední verzi událostí, jak Tarrant poté, co se v roce 2017 přestěhoval z Austrálie na Nový Zéland, plánoval útoky, nakupoval si palné zbraně, tisíce nábojů a protistřepinové vesty. Prozkoumal řadu mešit v zemi, studoval jejich plány a dva měsíce před útokem vyrazil z Dunedinu, kde žil, do Christchurche. Tam nad mešitu Al-Noor vyslal dron, aby zjistil rozložení vchodů a východů. Zjistil si také doby konání modliteb a dny, které jsou pro muslimy důležité, takže chodí do mešit ve větším počtu.

Zabíjel chladnokrevně a systematicky, chtěl co nejvíc obětí

Tarrantova tvář zůstala bez výrazu, i když žalobce popisoval, jak dvěma ranami zabil tříletou Mucaad Ibrahimovou, která se držela otcovy nohy, jak zasáhl jednu ženu do páteře, takže bude po zbytek života na invalidním vozíku, nebo postřelil další a při útěku přes ni přeběhl. Podle žaloby se opakovaně na místo útoku vracel, aby dorazil postřelené a ujistil se, že jsou mrtví. Žalobce Barnaby Hawer řekl: „Střílel metodicky do těl a hlav kohokoli, kdo ještě projevoval známky života.“

Foto: Reuters

Brenton Tarrant u soudu v Christchurchi.

Po útoku v mešitě Al-Noor, kde zabil 44 lidí, zamířil do Linwoodského islámského střediska. Tam pokračoval ve vraždění. Když si šel do auta pro další náboje, pronásledoval ho Abdul Azit Wahabazadah, který vzal pušku odhozenou Tarrantem. Hodil ji na čelní sklo Tarrantova vozu a ten ujel.

V autě měl přitom kromě šesti střelných zbraní se stovkami nábojů také čtyři upravené kanystry s benzínem, protože chtěl mešity vypálit. Podle Barnabyho si přál, aby „byly sežehnuty“.

V mešitě to vypadalo jako na bitevním poli, všude krev a mrtvá těla

Svět

Zastaven cestou ke třetímu cíli

Po útocích ve dvou mešitách v Christchurchi zamířil do Ashburtonu, kde chtěl spáchat další útok. Cestou ale do jeho vozu narazilo policejní auto, které ho tak zastavilo. Tarrant se hned při zatýkání přiznal, že chtěl zabít ještě více lidí, a uvedl, že důvodem je jeho odpor k islámu. Hájil se, že jeho činy byly motivovány ideologickým přesvědčením a strachem z vetřelců, především z muslimů a z imigrantů z mimoevropských zemí.

U soudu promluvily i některé z obětí, mluvil i imám mešity Al-Noor Gamal Fouda, který Tarranta označil za teroristu s vymytým mozkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám