Hlavní obsah

Radující se Tálibán v akci: Oslavná střelba v Kábulu pozabíjela 17 lidí

– Kábul • Aktualizováno

Nejméně 17 lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění při střelbě v Kábulu, kterou ozbrojenci Tálibánu slavili údajné dobytí provincie Pandžšír. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Tálibánu v ulicích Kábulu

Článek

Stoupenci radikálního islamistického hnutí následně v hlavním městě na oslavu „stříleli do vzduchu”, uvedla afghánská stanice Šamšad, která informovala o 17 mrtvých a 41 zraněných. Podobné počty obětí uvádí i další stanice Tolo.

Dalších 14 lidí bylo zraněno při oslavné střelbě v provincii Nangarhár východně od Kábulu, uvedl mluvčí nemocnice v tamním správním středisku Dželálábádu.

Šéf NATO: Chceme dostat další lidi z Afghánistánu, Tálibán má dodržet sliby

Zahraniční

Místo střelby děkujte Alláhovi

Střelbu komentoval hlavní mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. „Vyvarujte se střílení do vzduchu a místo toho poděkujte Alláhovi. Projektily mohou zranit civilisty, proto nestřílejte, pokud to není nutné,” napsal.

Hnutí Tálibán v pátek večer oznámilo, že se mu podařilo dostat pod kontrolu celé území Afghánistánu včetně údolí Pandžšír, kde se opevnili jeho poslední odpůrci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje z Tálibánu. Informace ale nelze nezávisle ověřit a povstalci dobytí území popírali.

Dobyli jsme vzdorující údolí Pandžšír, tvrdí Tálibán

Svět

Tálibán během srpna využil stahování Američanů a jejich spojenců a během bleskového tažení ovládl celou zemi. Hnutí se ale dušuje, že se změnilo a nenastolí stejnou krutovládu, kterou Američané v roce 2001 svrhli.

Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště, informovala stanice Al-Džazíra.

Reklama

Výběr článků

Načítám