Hlavní obsah

Putin situaci s kazašským prezidentem Tokajevem pravidelně konzultuje

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin měl několik telefonátů s kazašským protějškem Kasymem-Žomartem Tokajevem o nastolení pořádku v Kazachstánu a o boji proti teroristům, jak kazašské úřady označují ozbrojené účastníky nynějších nepokojů. Oznámily to v pátek tiskové agentury s odvoláním na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Článek

„Prezident Putin měl včera (ve čtvrtek) a dnes řadu telefonických rozhovorů s vůdci členských zemí Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB),“ řekl podle agentury TASS Peskov.

„Hovořil s kyrgyzským prezidentem Sadyrem Žaparovem, běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, tádžickým prezidentem Imomalim Rachmonem a také s arménským premiérem (Nikolem Pašinjanem),“ dodal kremelský mluvčí.

Putin podle něj také „nejednou“ telefonoval kazašskému prezidentovi Tokajevovi.

Kazachstán opustil bývalý vládce Nazarbajev i s dcerami a jejich rodinami

Svět

Posuzoval s ním situaci v Kazachstánu a společné kroky v rámci mandátu ODKB pro boj proti mezinárodnímu terorismu a v zájmu zajištění pořádku a také bezpečnosti občanů Kazachstánu, dodal Putinův mluvčí.

Banditská uskupení zvenčí

Lukašenko, Putin a Pašinjan se podle zprávy běloruské prezidentské kanceláře shodli, že je nepřípustné, aby do Kazachstánu pronikala „banditská uskupení zvenčí“.

O přepravě mírových sil ODKB a průběhu operace podle Peskova průběžně informuje Kreml ministr obrany Sergej Šojgu. Ten je také ve stálém kontaktu se svým kazašským protějškem.

Almaty: Kaluže krve a vypálené budovy

Svět

Střelba bez varování

Tokajev v pátek ráno na jednání kazašské bezpečnostní rady prohlásil, že ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, bezpečnostní složky podle něj mají situaci v zemi pod kontrolou.

Nicméně v centru největšího města Almaty byla podle médií dál slyšet střelba a vojáci podle svého velitele narážejí na tvrdý odpor.

Tokajev následně v televizním projevu oznámil, že dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji ve středoasijské zemi.

Ty si podle dílčích zpráv úřadů vyžádaly přinejmenším desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce uvězněných.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

Nejhorší protesty za dekádu

Kazachstán, největší a nejbohatší ze středoasijských zemí, zažívá největší protesty za posledních nejméně deset let. Prezident Kasym-Žomart Tokajev z chaosu v zemi obvinil „provokatéry z domova i ze zahraničí“.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Nepokoje v Kazachstánu.

Prezident Kazachstánu žádá o pomoc postsovětské státy, vyhlásil výjimečný stav

Blízký a Střední východ

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se obratem zdvojnásobily.

K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a dalšího zboží.

Autobus zapálený při protestech v Almaty.

„U nás vše závisí na plynu. Jestli zdraží plyn, zdraží vše. A obyčejní lidé mají tak nízké příjmy, že budou žít ještě hůř,“ objasnil demonstrant Jerlan Sarkulov internetovému listu Gazeta.ru.

Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst země. Prezident pod tlakem demonstrací odvolal vládu a vyhlásil výjimečný stav v Almaty a na západě Kazachstánu, kde protesty den po Novém roce začaly. Situace se ale neuklidnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám