Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu pokračují s maskami, policie nasadila slzný plyn

Desítky tisíc demonstrantů v neděli opět vyšly do ulic Hongkongu, kde již několik měsíců probíhají protesty proti vládě. Demonstranti vesměs ignorují nové nařízení, které jim zakazuje zakrývání tváří. Podle agentury Reuters proti nim policie použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Hong Kongu rozháněla protestující slzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se shromáždili mimo jiné v obchodní čtvrti Causeway Bay, kde zůstala zavřená řada podniků. Po sobotní bezprecedentní uzavírce byl však částečně obnoven provoz metra.

Účastníci protestu podle AP skandovali heslo „nosit masku není zločin”. Zákaz zahalování obličeje při manifestacích vstoupil v platnost v sobotu, čemuž předcházela noc plná nepokojů vyvolaných vyhlášením mimořádného opatření. Opatření má napomoci ukončit měsíce trvající protesty a rostoucí násilí ve velkoměstě ovládaném Čínou.

Lidem, kteří zákaz poruší, hrozí až 12 měsíců ve vězení. Hongkongské soudy odmítly druhou žádost o vydání předběžného opatření, jež by platnost zákazu zastavilo. Stížností 24 místních zákonodárců proti správkyni zvláštního administrativního regionu Carrie Lamové se ale budou tento měsíc dále zabývat.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Policisté proti demonstrantům nasadili slzný plyn

Lamová k vyhlášení zákazu využila zákon o stavu nouze pocházející z britských koloniálních časů, který nebyl uplatněn více než 50 let. Šéfka místní vlády v sobotu svůj postup hájila jakožto potřebný krok při vlně „bezprecedentního násilí”. Nevyloučila další krizová opatření, pakliže budou nepokoje pokračovat.

Masivní protesty svírají Hongkong už od června a podle AP představují největší výzvu směrem k Pekingu od roku 1997, kdy město přešlo z britské pod čínskou správu.

Spouštěčem byl návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Stažení tohoto návrhu ale protivládní hnutí nezastavilo, neboť to mezitím přerostlo v projev obecnější nespokojenosti s místními poměry.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Policie nasadila slzný plyn

Reklama

Výběr článků

Načítám