Hlavní obsah

Před boji utekly v Barmě desetitisíce Karenů

Asi polovina obyvatel utekla z padesátitisícového barmského města Loikaw kvůli bojům, které probíhají na území Kajaského státu, jednoho ze tří obývaných Kareny. Podle odhadů OSN opustilo své domovy v tomto státě na východě Barmy na 90 000 lidí, organizace na ochranu lidských práv mluví až o 170 000 vnitřně vysídlených. Důvodem je zásah armády, která se loni 1. února v zemi zmocnila vlády. V Kajaského státě působí skupiny odmítající pučisty.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Karenští uprchlíci u hranic s Thajskem

Článek

Uprchnout musela podle listu The Guardian i Nan se svou rodinou. Minulý týden boje zostřily, armáda nasadila i vzdušné síly a oblast okolo Loikaw ostřeluje z děl. Jeden z dělostřeleckých granátů dopadl poblíž plotu u jejího domu a vyděsil děti její sestřenice, které se běžely schovat pod postel. „Byl tak hlasitý,“ řekla o výbuchu, „moje babička byla v šoku a polil ji pot, museli jsme jí dát léky, aby se uklidnila,“ dodala pro list.

Protože další domy v sousedství byly zasaženy, došlo jí že musí odejít z místa, kde měla záhony a chovala prasata. Nan odešla s babičkou, rodiči a sestřenicemi i jejich dětmi 7. ledna, den poté, co boje zesílily. Utekli do sousedního Šanského státu. Cesta, která normálně trvá tři a půl hodiny, zabrala rodině tři dny. Dvakrát je zastavili na kontrolních stanovištích. Jednou si museli kvůli bojům najít cestou úkryt. Cestu nepřežila její babička, které měla problémy se srdcem. Nan je přesvědčena, že to bylo následkem šoku a z ostřelování. Když ji chtěli pohřbít v nedalekém městě, donutilo je rostoucí násilí hned odejít spolu s místními obyvateli.

V hlavním městě Kajaského státu Loikawu zůstat nemohli. Jeden obyvatel uvedl, že ve středu trvalo ostřelování města až do devíti večer a ve vzduchu kroužily tři vojenské helikoptéry. „Pro svou bezpečnost jsem musel zůstat doma velmi tiše a jíst jen to, co jsem měl doma. Všechno další jsem dal rodině.”

Mluvčí Karenské skupiny pro lidská práva Nar uvedl, že jde o nejvážnější situaci za dlouhé roky. Vyhnáno z domovů bylo na 170 000 lidí. Mnozí našli útočiště v buddhistických chrámech, školách a společenských střediscích, ale lidé bojují o to, aby se dostali k jídlu nebo získali prostěradla či materiál na střechy pro nouzové příbytky.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Karenští běženci u hraniční řeky Moei s Thajskem

Řada uprchlíků dorazila až k řece Moei, která odděluje Barmu od Thajska. Přiliv běženců se čekal, protože vedení Karenské národní unie varovalo, že se začátkem období sucha na konci listopadu začne barmská armáda operaci proti Karenům. Své odpůrce likviduje jednoho po druhém a vždy se soustředí na jednu skupinu, uvedl list Bangkok Post.

Od května 2021 bylo ve Kajaském státě zničeno 650 domů a dalších civilních staveb včetně klášterů a chrámů. Některé byly vypálené. O brutalitě svědčí i to, že na Štědrý den bylo zabito přes třicet lidí včetně dětí a jejich těla byla spálena.

Řádění barmské junty nepřežilo nejméně 38 lidí

Svět

Dětský fond OSN UNICEF uvedl, že za poslední týden byly v zemi zabity nejméně čtyři děti, mezi nimiž je i 12letá dívka a šestnáctiletý mladík, oba z Loikawu. Zvláštní vyslanec OSN Phil Tom Andrews vyzval šéfa junty, aby „okamžitě zastavil vzdušné a pozemní útoky na Loikaw, ukončil blokádu města a umožnil utéci těm, kteří chtějí odejít a umožnil dodat humanitární pomoc těm, co zůstávají.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám