Hlavní obsah

Řádění barmské junty nepřežilo nejméně 38 lidí

– Rangún

Barmská vojenská junta zavraždila na východě země nejméně 38 lidí z menšinového etnika Karenů. Byly mezi nimi i ženy a děti. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na organizace na ochranu lidských práv, podle nichž se na místě našlo několik desítek ohořelých mrtvol.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle DPA jsou zavražděnými civilisté, kteří se kvůli bojům v oblasti snažili uprchnout ze svých vesnic. Dva ze svých zaměstnanců po incidentu postrádá nezisková organizace Save the Children, podle níž armáda donutila prchající vystoupit z aut, některé zatkla, jiné zabila a jejich těla poté spálila.

Informace z oblasti není možné nezávisle ověřit. Deník The Mirror Daily, který podléhá kontrole barmského vojska, uvedl, že se v pátek ve vesnici nedaleko hranic s Thajskem střetli vojáci a povstalci.

Rusko stáhlo tisíce vojáků do kasáren, některé i od hranic s Ukrajinou

Evropa

Z Barmy přicházejí zprávy o závažném porušování lidských práv opakovaně. V únoru armáda sesadila faktickou hlavu státu Do Aun Schan Su Ťij a od té doby vládne tvrdou rukou a potlačuje jakýkoli odpor. Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP), která zaznamenává oběti zásahů barmských bezpečnostních sil, uvádí, že junta od převratu usmrtila přes 1300 lidí. Dalších asi 8000 osob čelilo trestnímu stíhání, zatčení nebo odsouzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám