Hlavní obsah

Potyčky mezi USA a Pákistánem přerostly v přestřelku pozemních sil 

ISLÁMÁBÁD/KÁBUL

Zatím nejtvrdší střet mezi pákistánskými a americkými vojáky na afghánsko-pákistánských hranicích potvrdila v noci americká armáda. Když se pákistánské jednotky pokoušely střelbou zahnat dva pozorovací vrtulníky, americké pozemní jednotky palbu opětovaly. Přestřelka trvala pět minut.

Článek

Vzájemný střet s palbou na obou stranách přiznal viceadmirál Gregory Smith. Odmítl ale tvrzení Pákistánu, že vrtulníky porušily pákistánský vzdušný prostor. Zdůraznil, že ani američtí vojáci nevstoupili na pákistánskou půdu.

Dva pozorovací vrtulníky OH-58 Kiowa USA provázely v Afghánistánu skupinu amerických a afghánských vojáků sil ISAF. Podle amerického tvrzení se pohybovala asi dva kilometry od hranice. Pákistán ale dospěl k závěru, že vrtulníky přeletěly hranici, a zahájil na ně palbu. Hranice není přesně vymezena.

„Když helikoptéry přeletěly náš hraniční post a dostaly se nad pákistánské území, naše jednotky na ně vypálily varovné výstřely,“ uvedla pákistánská armáda. V jejím prohlášení dál stojí, že vrtulníky palbu opětovaly a pak odlétly. Podle pákistánského prezidenta jednotky vypálily jen světlice.

Americká odpověď vyvolala přestřelku

Tím ale incident nekončil. Do akce se zapojily americké pozemní jednotky. „Americké pozemní jednotky pálily na úpatí hory k pákistánskému kontrolnímu stanovišti, aby upoutaly jejich pozornost,“ uvedl americký viceadmirál Greg Smith „Naneštěstí se pákistánská jednotka rozhodla pálit ze svahu hory na naše pozemní síly. Palbu jsem opětovali,“ dodal viceadmirál.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí obhajoval své vojáky tím, že Američané vnikli nad pákistánské území. "Stejně jako nenecháme využívat pákistánské území teroristy, aby na nás a sousedy útočili, nemůžeme si dovolit, aby naše území a naší svrchovanost narušovali naši přátelé," prohlásil Zardárí v plénu Valného shromáždění OSN.

Měsíc americko-pákistánských střetů

Jde o zatím poslední v řadě vzájemných střetů, které začaly 3. září, když Američané podnikli přeshraniční pozemní útok na údajný úkryt radikálů. Při akci zahynulo nejméně 15 civilistů.

Od půlky září bylo podobných střetů několik, Pákistánci několikrát zahnali americké vojáky a vrtulníky. Ve sporné oblasti byl také sestřelen bezpilotní průzkumný letoun CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám