Hlavní obsah

Policista v Hongkongu srážel demonstranty jako kuželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Kamery v čínském Hongkongu, kterým už měsíce otřásají protivládní demonstrace doprovázené násilnými střety s policií, zaznamenaly, jak jeden ze strážců zákona na služebním motocyklu najížděl do skupiny demonstrantů. Tři srazil na zem. Záznam převzala světová média, mimo jiné stanice Sky News.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Muž zraněný při nepokojích v Hongkongu

Článek

Ze záběrů je patrné, jak uniformovaný policista na služební motorce najel do nejméně tří lidí. Sledovali ho přitom čtyři pěší kolegové. Informace přichází jen několik hodin poté, co vyšlo najevo, že hongkongská policie v pondělí dopoledne střílela do demonstrantů ostrými náboji. Postřelila 21letého protestujícího ve východní části ostrova. Skončil v nemocnici v kritickém stavu.

Vážně zraněn je i zastánce pevných vazeb Hongkongu s Čínou, který se pohádal s demonstranty. Ti ho polili hořlavinou a zapálili. Město podle agentury Reuters zachvátil chaos.

V Hongkongu střílela policie na demonstraci ostrými

Svět

Pět měsíců protestů

Demonstrace proti místní i pekingské vládě už trvají pět měsíců. V neděli policie protesty rozháněla s pomocí slzného plynu.

Poslední vlnu násilí odstartovala smrt studenta, který před týdnem spadl při zásahu policistů ze střechy krytého parkoviště. Zemřel v pátek v nemocnici.

Protesty jsou namířeny proti policejní brutalitě a údajnému omezování svobod v někdejší britské kolonii ze strany Pekingu. Svobody má i po navrácení území Číně v roce 1997 zaručovat princip „jedna země, dva systémy”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám