Hlavní obsah

Počet obětí Tálibánu a Islámského státu v Afghánistánu loni stoupl více než dvojnásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Radikální hnutí Tálibán aktuálně působí na 70 procentech území Afghánistánu, plyne ze studie stanice BBC. Ta zaznamenala násilí v zemi od konce srpna do konce listopadu 2017. Od odchodu mezinárodních sil ISAF v roce 2014 rozšířil Tálibán své aktivity do oblastí, kde tehdy nepůsobil. Výrazně v zemi také stoupá činnost Islámského státu (IS). To si vyžádalo značný nárůst obětí.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Příslušník afghánských bezpečnostních sil

Článek

Za první tři kvartály loňského roku si podle statistiky OSN vyžádalo násilí v Afghánistánu životy více než 8500 civilistů. Čísla za celý rok nejsou známa, ale počet obětí je v každém případě více než dvakrát vyšší než v roce 2016, kdy za celý rok bylo zabito 3498 civilistů.

Od roku 2014 počet mrtvých a zraněných ročně přesahuje deset tisíc. Souvisí to s ukončením mezinárodní mise ISAF na konci roku 2014 a jemu předcházejícímu stahování sil.

Aktivní Tálibán

Podle průzkumu žije 15 miliónů Afghánců, tedy polovina populace v oblastech, které jsou plně pod kontrolou Tálibánu nebo je tam Tálibán otevřeně přítomen a pravidelně tam podniká útoky. Pod úplnou kontrolou má sice jen čtyři procenta rozlohy země - především v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu, kde se pěstuje mák sloužící pro výrobu opia, ale existují rozsáhlá území, kde podniká i dva útoky za týden.

Po odchodu mezinárodních sil padly do rukou Tálibánu okresy Sagin, Musa Kala a Nad-e Ali v provincii Hílmand.

Naopak vláda, která zprávu zpochybňuje, má podle BBC pod plnou kontrolou třicet procent země. Ve sledovaném období od 23. srpna do 21. listopadu loňského roku nebylo ve 122 okresech z 399 zaznamenáno působení Tálibánu. Ovšem ani tyto okresy nejsou prosty násilí, občas je v nich proveden útok, ať už ze strany spící buňky, nebo nájezdníků. [celá zpráva]

Islámský stát upevňuje pozice 

Islámský stát je přítomen jen v 30 okresech, přičemž v 369 nebyli jeho muži zaregistrování. Hlavně působí v oblasti při hranicích s Pákistánem u Džalalabádu, kde nedávno podnikl útok na sídlo britské charity Save The Children. [celá zpráva]

Během výzkumu bylo v Džalabádu, kde je IS velmi aktivní, zavražděno 50 lidí, z toho některým byla uříznuta hlava, což je typické pro vraždy páchané IS. Dále je aktivní v části centrálního Afghánistánu v Chóhistanátu a v Darzábu a pak v Chanabádu.

Mluvčí afghánského prezidenta Ašrafa Gháního šáh Husajn Murtazaví však řekl: „Některé okresy jsou možná z ruky, pokud se ale podíváte na situaci v tomto roce, jsou aktivity Tálibánu a IS omezené. Afghánské bezpečnostní síly vyhrály válku o vesnice. Už není možné, aby radikálové kontrovali celou provincii nebo velký okres a dálkovou silnici.“

Silnější Tálibán žádnou provincii nekontroluje, v Hílmandu je tomu ale blízko a drží několik velkých okresů. I když neovládá velká města, pravidelně v nich páchá atentáty. Poslední si v sobotu v Kábulu vyžádal přes sto obětí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám