Hlavní obsah

Po těžkých náletech uvedl Kaddáfí, že se nikdy nevzdá

– Tripolis • Aktualizováno

V úterý dopoledne zasáhly libyjský Tripolis opět bomby. Terčem náletů strojů NATO byla kasárna poblíž sídla vůdce Muammara Kaddáfího. Podle vládních zdrojů byly zasaženy také budovy státní televize. Kaddáfí večer prohlásil, že se nikdy nevzdá. Mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím řekl, že NATO v metropoli provedlo 60 úderů a nejméně 29 lidí při nich bylo zabito.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Novinář filmuje ze střechy hotelu dým stoupající nad Tripolisem.

Článek

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v rozhlasovém projevu prohlásil, že se nikdy nevzdá a že bude bojovat až do smrti. Libyjce vyzval k odporu. Nečekané oznámení podle agentury AP zaznělo asi hodinu poté, co v hlavním městě Tripolis dozněl poslední z úterních asi 30 náletů.

První exploze v Tripolisu zazněla v 10:45 a následovalo dalších 25 výbuchů. Útok podle agentury Reuters zasáhl kasárna lidových gard, což jsou kmenové armádní složky revolučních jednotek. Jedná se o několikátý útok na tato místa během posledních týdnů. Obvykle však NATO útočilo v noci.

Mluvčí libyjské vlády Musa Ibrahím nálety odsoudil: „Jsme přesvědčeni, že NATO chápe, že jeho vojenská kampaň zcela selhala. Nikdo nemá právo určovat budoucnost Libye kromě samotných Libyjců."

Podle Ibrahíma byli při náletech na budovy televize zabiti dva lidé a 16 zraněno.

NATO obvinění z útoku na státní televizi odmítlo: „Nemíříme na libyjské vysílací zařízení. Míříme na velitelství vojenských zpravodajských služeb v centru Tripolisu. Tvrzení libyjských úřadů, že míříme a zasahujeme budovy státního vysílání, jsou falešná.“

Libyjská vláda tento týden uvedla, že má důkazy o tom, že nálety postihují civilní obyvatelstvo. Vláda novinářům ukázala civilní domy zničené při bombardování. Viděli i dítě v kómatu a jeho plačící matku.

NATO naopak útoky ze vzduchu hájí, podle jeho generálního tajemníka Anderse Fogha Rasmussena se alianci podařilo dosáhnout viditelného pokroku při ochraně civilistů.

Rusko nabízí jednání

Do bašty povstalců Benghází přijel v úterý zvláštní vyslanec ruského prezidenta Michail Markelov, aby jednal s představiteli povstalecké Přechodné národní rady (NTC). Při svém příjezdu potvrdil, že je Moskva připravena hrát roli zprostředkovatele mezi rebely a Kaddáfího vládou.

V Číně se sešli ministr zahraničí Kaddáfího vlády Abdal Atí Ubajdí se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch'em k jednání o politickém řešení krize v Libyi. Souběžně také navštívil baštu rebelů Benghází čínský diplomat, který sídlí v Egyptě, aby zde mimo jiné jednal o možnostech humanitární pomoci.

Čínská aktivita navazuje na první setkání s představiteli NTC, které proběhlo v Kataru. Zde se setkal předseda NTC Mustafá Džalíl s místním čínským velvyslancem. Jak připomíná agentura Reuters, Čína s Kaddáfím nikdy neudržovala blízké vztahy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám