Hlavní obsah

Pirát nabízí zajatým Dánům svobodu, když mu dají svou 13letou dceru

Novinky, rei

Propuštění výměnou za to, že mu povolí svatbu s jejich třináctiletou dcerou, nabízí šéf skupiny somálských pirátů dánské rodině, kterou zajali koncem února. Uvedl to dánský bulvární list Ekstra Bladet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když mi dají svolení oženit se s tou dívkou, propustím je bez dalších podmínek,“ uvedl kapitán Abdalláh Mohamed.

Piráti jachtu pětičlenné rodiny Johansenových zadrželi v Indickém oceánu 24. února a celou dobu je drží na unesené lodi MS Dover spolu s dvaceti dalšími rukojmími. Za propuštění rodiny požadují výkupné pět miliónů dolarů (přes 87 miliónů korun).

Nyní jejich šéf hovořil s dánským novinářem, kterému řekl, že Jana Quista Johansena, jeho ženu Birgit a syny Runa a Hjalteho pustí, když povolí jeho sňatek s třináctiletou dcerou Najou.

Piráti reportérovi Kristianovi Kornoeovi nedovolili hovořit s rukojmími.

Vyhrožují zabitím rukojmí

Oslovený přední dánský psycholog Henrik Ljung se domnívá, že nabídka byla učiněna jen proto, aby byl na rukojmí a dánskou vládu vytvořen větší tlak.

Rodina z dánského Kalundborgu se plavila po moři dva roky a byla téměř u konce plavby, když se snažila přes nebezpečný Adenský záliv a Rudé moře dostat do Středozemního moře. Společně s ní piráti asi 418 kilometrů od afrických břehů zajali ještě dva členy posádky.

Šéf únosců minulý měsíc pohrozil, že rukojmí zemřou, nedostanou-li piráti výkupné. Je to poprvé, kdy piráti zajali děti. Jen dva dny před jejich zadržením zabili čtyři Američany, jejichž loď rovněž unesli.

Reklama

Výběr článků

Načítám