Hlavní obsah

Pákistán propustí druhého muže Tálibánu

Islámábád

Pákistán v pátek podle BBC oznámil, že v sobotu propustí na svobodu druhého nejvyššího představitele afghánského hnutí Tálibán mullu Abdula Gháního Baradara. Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí to označil za příspěvek k usmiřovacímu procesu v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Mulla Baradar po zadržení v Karáčí v roce 2010

Článek

Baradar je jedním ze čtyř lidí, kteří založili Tálibán v roce 1994. Poté, co bylo hnutí v roce 2001 při amerického invazi svrženo, stal se Baradar osou hnutí a zejména  jeho ozbrojeného boje proti mezinárodním silám ISAF a nové afghánské vládě prezidenta Hámida Karzáího.

V roce 2010 byl Baradar zadržen v pákistánském Karáči. Podle Afghánistánu byl zadržen při tajných jednáních s vládou a Kábul obvinil Islámábád, že takto torpéduje mírové rozhovory mezi Karzáím a Tálibánem.

Experti uvádějí, že Baradar by mohl být tím mužem, který by dokázal přesvědčit bojovníky Tálibánu, aby složili zbraně a zapojili se do mírových rozhovorů.

Zatím není jasné, kde skončí po propuštění, Afghánistán chce, aby byl repatriován, ale čeká se, že spíše bude poslán do třetí země, nejspíš do Saúdské Arábie nebo Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám