Hlavní obsah

Omluvte se za sestřelení letadla nad Ukrajinou, vyzval Putina australský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Australský premiér Tony Abbott vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se jeho vláda omluvila za pád malajsijského civilního letounu nad východní Ukrajinou a zaplatila také kompenzace. Oba státníci spolu hovořili na okraj summitu organizace zemí APEC v Pekingu.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin s australským premiérem Tonym Abbottem v Pekingu

Článek

„Předseda vlády poznamenal, že když Spojené státy nedopatřením sestřelily civilní letadlo, tak se řádně omluvily a učinily patřičnou nápravu. Tento precedens prezidentu Putinovi doporučil,” citoval australský server The Daily Telegraph Abbottovu mluvčí.

Abbott hovořil o sestřelení íránského letadla Američany v Perském zálivu v roce 1988.

Malajsijský boeing se v bojové zóně na východní Ukrajině zřítil v červenci. Vyšetřovatelé potvrdili, že příčinou byl zásah raketou. Zemřelo všech 298 lidí na palubě, mezi nimi 38 Australanů.

Abbott podle australské strany Putina také upozornil na to, že má důkazy o tom, že Moskva vyzbrojuje ukrajinské povstalce, kteří letoun sestřelili zbraní z Ruska.

Nic jsme neslyšeli, říká Putinův mluvčí

Jeho argument ale zůstal nevyslyšen. Putinův mluvčí dokonce ruským médiím řekl, že se rozhovor prezidenta s australským premiérem obešel bez „ostrých frází”. Abbott už dopředu avizoval, že bude Putina konfrontovat, ale podle Peskova „se zdá, že se o to nepokusil”.

Obě strany nicméně potvrdily, že se shodují na potřebě řádného vyšetření incidentu s podporou mezinárodního společenství.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Státníci spolu vedli čtvrthodinový rozhovor na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu. Putin předtím opakovaně hovořil i s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Reklama

Výběr článků

Načítám