Hlavní obsah

Odesílatel: Tálibán. Noční dopisy na dveřích ohlašují neblahý osud

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dveřích lidí, které Tálibán obviňuje z „práce pro křižáky“, se objevují „noční dopisy“ budící strach. Vzkazy přibité či přilepené na dveře nařizují adresátům, aby přišli na soud svolaný Tálibánem. Pokud tak neučiní, bude to mít za následek trest smrti, varují dopisy.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Článek

Jedním z nedobrovolných příjemců takového psaní byl 34letý Naz, jehož stavební firma pomáhala Britům stavět silnice v Hílmandu a přistávací dráhu na základně Camp Bastion. Dopis podle Daily Mailu zmiňuje jméno Nazova otce i vesnici, z níž pochází. Je opatřen razítkem islámského emirátu, který vyhlásil Tálibán.

Afghánské televizní zprávy v jiném hávu. Se samopalníky v pozadí

Zahraniční

Psaní Nazovi sděluje, že byl „otrokem“ sil NATO a ignoroval výzvy, aby s nimi přestal pracovat. Zároveň mu nařizuje, aby předstoupil před soud. Pokud to neudělá, bude jeho případ „předán odvolacímu soudu šaríi“, kde bude v jeho nepřítomnosti vynesen rozsudek smrti.

Nestihl uprchnout

„Sdělení nočních dopisů je jasné: musíte vyhovět, nebo zemřít. Když k soudu půjdu, dají mi trest smrti. Pokud to neudělám, zabijí mě. Proto se skrývám a snažím se najít způsob, jak uniknout. Ale potřebuji pomoct,“ tvrdí Naz, který po pádu režimu žádal o útočiště v Anglii, avšak ta ho odmítla.

Šír (47) působil na frontě v provincii Hílmand. Měl nárok na odsun z Afghánistánu, nedokázal se ale dostat na palubu evakuačního letadla. „Moje dcera našla dopis na dveřích a v něm hřebík. Nařizuje se mi v něm, abych se podřídil rozsudku soudu islámského emirátu, jinak po mně půjdou, aby mě našli. Pak by mě zabili,“ řekl Šír, který opustil dům a teď se skrývá.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

„Myslel jsem, že uteču při britském letu. Třikrát mě povolali na letiště, ale nemohl jsem se tam přes lidi dostat. Nyní jsem v pasti. Lidé viděli dopis na mých dveřích. Je to znamení Tálibánu na mé rodině,“ postěžoval si Šír.

„Noční dopisy“ jsou tradiční afghánskou metodou zastrašování. Používali je už mudžahedíni bojující v 80. letech proti Sovětům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám