Hlavní obsah

Od pondělí se zjednoduší návrat z některých zemí

– Praha

Z Francie, Španělska (včetně Baleárských a Kanárských ostrovů), Nizozemska a Monaka bude od pondělí pro neočkované výrazně jednodušší návrat do České republiky, uvedlo v pátek ministerstvo zdravotnictví. Na mapě cestovatele se uvedené země přesunou do oranžové kategorie, oblasti se středním rizikem nákazy koronavirem. Naopak si pohorší Litva, která je zařazena do tmavě červené zóny, což znamená země s vysokým rizikem nákazy.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské letiště Václava Havla

Článek

Po návratu ze zemí zařazených do oranžové zóny totiž neočkovaní nemusí před návratem na test, mohou si ho udělat až po návratu do Česka. Musí pouze vyplnit příjezdový formulář. Očkovaní nemusí na žádný test, pro ně platí pouze povinnost vyplnit příjezdový formulář.

V současné chvíli se v oranžové kategorii nachází Andorra, Dánsko, Finsko, Island, Itálie, Lucembursko, Malta, Portugalsko (včetně Azorských ostrovů a Madeiry), Slovensko, Švédsko a v pondělí k nim přibudou Francie, Španělsko, Nizozemsko a Monako.

Chile se v říjnu otevře turistům. Očkování je ale před karanténou nezachrání

Cestování

Pro neočkované cestovatele se komplikuje situace s návratem z Litvy, která se od pondělí přesouvá do tmavě červené kategorie. To znamená, že kdo není očkovaný, musí před návratem z této země na test a po návratu musí jít na další test, ale nejdříve pátý den po návratu. Do té doby musí být dotyčný v samoizolaci. Povinnost testů před cestou a po návratu včetně samoizolace odpadá pro všechny, kteří jsou očkováni.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

Seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizuje ministerstvo zdravotnictví každý týden na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

K územím s nízkým rizikem nákazy, zeleným zónám, budou v Evropě nadále patřit Maďarsko, Polsko a Vatikán. Z mimoevropských zemí Austrálie, Hongkong, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur a Tchaj-wan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám