Hlavní obsah

Od Fukušimy se stěhují další Japonci

Novinky, rei, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Dál od poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 na severovýchodě Japonska se od neděle stěhují další lidé. O rozšíření ochranného pásma, do něhož nikdo nesmí, bylo sice rozhodnuto minulý měsíc, lidé z měst Kawamata a Iitate se nicméně začali stěhovat o víkendu.

Článek

Na pět tisíc lidí bylo přemístěno do dočasných ubytovacích středisek a noc na pondělí strávili poprvé mimo domovy. V příštích dnech by měli být dál od Fukušimy přestěhováni další.

Obě evakuovaná města leží více než třicet kilometrů od elektrárny, kde byly pozastaveny záchranné práce a je pravděpodobnost zvýšení radiace.

Potíže přetrvávají

Provozovateli elektrárny se stále nedaří dostat zařízení, poškozené zemětřesením a tsunami z 11. března, pod kontrolu. Potíže jsou zejména s prvním varným reaktorem. Technici firmy Tepco ho chtěli zchladit vodou, ale v nádrži reaktoru je díra po roztavení palivových tyčí, v důsledku čehož uniklo 3000 tun radioaktivní vody do spodní části reaktoru. Firma oznámila, že v úterý představí nový plán.

Mezitím v sobotu do Fukušimy vyplul obrovský plovoucí ostrov, jehož média překřtila na megaprám. V doku jokohamského přístavu prošla plošina, původně určená pro sportovní rybáře, od počátku dubna přestavbou tak, aby mohla pojmout milióny litrů silně radioaktivní vody z podzemních tunelů elektrárny.

Japonská vláda a Tepco odhadují, že elektrárnu bude možné uzavřít nejdřív v lednu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z prvního reaktoru ve FukušiměVideo: Reuters

Reklama

Související články

V Japonsku vypnuli elektrárnu Hamaoka

Japonský elektrárenský koncern Chubu Electric Power v sobotu vypnul poslední reaktor jaderné elektrárny Hamaoka, kterou vyřadil z provozu na žádost vlády...

Výběr článků

Načítám