Hlavní obsah

Očkování zrodilo devět nových miliardářů

Právo, vpl

Zisky z prodeje vakcín proti koronaviru učinily z devíti lidí eurové miliardáře. Ve čtvrtek to sdělila televize RTL s odvoláním na sdružení bojující za zrušení očkovacích patentů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Moderna skončila čtvrtletí v zisku.

Článek

Mezi novými miliardáři se objevili Stéphane Bancel (48) a Ugur Sahin (55), šéfové farmaceutických společností Moderna a BioNTech, a tři zakladatelé čínské očkovací společnosti CanSino Biologics. „Devět nových miliardářů dohromady má aktiva v hodnotě 15,8 miliardy eur (403 miliardy korun), což stačí k tomu, aby 1,3krát očkovali všechny lidi v zemích třetího světa,“ stojí v prohlášení aliance The People‘s Vaccine.

Dva druhy vakcín nedávejte lidem pod 60 let, doporučili vakcinologové

Domácí

Globální zrušení patentové ochrany očkovacích látek proti koronaviru by podle mnohých urychlilo výrobu vakcín, což by pomohlo posílit jejich dodávky do chudých zemí.

USA, francouzský prezident Emmanuel Macron i papež František se už vyslovili pro odstoupení od patentů.

Německá média: Snadno by to nešlo

Klíčové farmaceutické firmy se však staví důrazně proti. Namítají, že by se vytvořil precedens, který by mohl v budoucnu ohrozit inovace, a trvají na tom, že by to výrobu vakcín stejně nezrychlilo.

Praktici teď dostanou méně vakcín Moderna, než Babiš slíbil

Domácí

Také týdeník Focus zřeknutí se patentů nepovažuje za spásu. „Příklad vakcíny od firmy BioNTech ukazuje, jak nákladná záležitost to je. Je zapotřebí 50 tisíc kroků, aby se látka mohla vyrábět ve velkém, přičemž tento proces trvá nejméně 25 dní a podílí se na něm 150 dodavatelů. Na zahájení výroby v Marburgu, především získání technologického vybavení a proškolení budoucích zaměstnanců, společnost potřebovala čtyři a půl měsíce,“ upozornil Focus.

„Patenty jsou pro BioNTech elixírem života, kyslíkem našeho průmyslu,“ citoval týdeník Der Stern jednoho investora.

Reklama

Výběr článků

Načítám