Hlavní obsah

Novým šéfem Al-Káidy je Ajmán Zavahrí

Novinky,
Aktualizováno

Zabitého Usámu bin Ládina nahradil v čele teroristické sítě Al-Káida egyptský lékař a ideolog Ajmán Zavahrí. Uvedly to ve čtvrtek stanice BBC a agentura AP. Zavahrí byl doposud druhým mužem teroristické sítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do čela Al-Káidy byl jmenován Ajmán ZavahríVideo: Reuters

 
Článek

O ustavení nového vůdce  informovala Al-Káida v prohlášení zveřejněném na webových stránkách radikálů: "Po ukončení konzultací oznamuje hlavní vedení Al-Káidy, že velení organizace převzal šajch doktor Ajmán Zavahrí, dopřej mu Bůh úspěch."

O šedesátiletém Ajmánu Zavahrím bylo v posledních létech slyšet více, než o Usámovi bin Ládinovi. Velmi pravidelně přicházel s projevy.

Občas se dokonce spekulovalo, že de facto už stojí v čele sítě.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Usáma bin Ládin byl zabit 2. května při nájezdu speciálních sil amerického námořnictva v pákistánském Abbottábádu. [celá zpráva]

Zavahrí minulý týden na své první videonahrávce od smrti bin Ládina varoval USA a jejich spojence, že svatá válka proti nim pokračuje. [celá zpráva]

Zavahrí nahradil dočasného vůdce Al-Káidy, jímž byl ještě v květnu jmenován Egypťan Sajf Ádil. [celá zpráva]

Nejhledanější muž planety

Připisují se mu atentáty na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni v roce 1998 a výcvik teroristů v Afghánistánu a Somálsku. Jeho jmenování bylo testem, zda je pro členy Al-Káidy přijatelné, aby skupinu vedl někdo, kdo nepochází z Arabského poloostrova.

Vystudovaný lékař Zavahrí je nyní nejhledanější muž planety, na jeho dopadení je vypsána odměna 25 miliónů dolarů. Měl údajně poslední slovo v útocích z 11. září 2001 v USA. Hledán je také kvůli pumovým atentátům na americká velvyslanectví v Africe v roce 1998 a kvůli řadě dalších teroristických útoků po celém světě.

Džihád nekončí

V prohlášení Al-Káida uvedla, že dál povede svatou válku: "Budeme pokračovat v džihádu proti odpadlíkům, kteří útočí na islámskou zem, a proti jejich vůdci, křižácké Americe i jejímu pomocníkovi Izraeli. Budeme proti nim bojovat všemi svými silami a vyzýváme k tomuto boji (islámský) národ. Použijte všechny prostředky a bojujte, dokud všechny invazní armády nevytlačíte z islámské země a dokud na ní nezavládne šaría."

Reklama

Výběr článků

Načítám