Hlavní obsah

Novým jihokorejským prezidentem bude Jun Sok-jol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Prezidentské volby v Jižní Koreji vyhrál s malým náskokem kandidát konzervativní opozice Jun Sok-jol, kandidát vládnoucí demokratické strany I Če-mjong již uznal porážku. Oba muže dělí zhruba 250.000 ze zhruba 32 milionů odevzdaných hlasů.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jun Sok-jol bude novým prezidentem Jižní Koreji

Článek

Prezidentské volby skončily na korejské poměry velmi těsným výsledkem. Po sečtení více než 98 procent okrsků měl Jun 48,6 procenta hlasů, zatímco I 47,8 procenta. Na začátku sčítání vedl demokratický kandidát, Jun ale převzal vedení, když bylo sečteno zhruba 50 procent okrsků. Stávající prezident Mun Če-in, který už nekandidoval, v roce 2017 zvítězil s náskokem 17 procentních bodů.

Jun po uznání prohry ze strany svého nejvážnějšího soupeře poděkoval svým příznivcům. Podle jihokorejského tisku už dříve začaly ve štábu konzervativní strany menší oslavy. Úspěch konzervativního kandidáta znamená pro stranu zlom po předčasných volbách z roku 2017. Ty vyvolal odchod z funkce konzervativní prezidentky Pak Kun-hje kvůli korupci, za kterou byla později odsouzena. Vítěz nynějších voleb se ujme úřadu v květnu.

Volte mě a zařídím léčbu plešatosti zdarma, slibuje Korejcům kandidát na prezidenta

Koktejl

Volební místnosti se pro širokou veřejnost uzavřely v 18:00 místního času (10:00 SEČ). Další hodinu a půl byly ovšem přístupné pro lidi nakažené covidem-19, kteří mají nařízenou karanténu. Svůj hlas nakonec odevzdalo 77 procent ze zhruba 44 milionů oprávněných voličů.

Jun Sok-jol v čele desáté největší ekonomiky světa nastoupí na pět let a vystřídá současného prezidenta Mun Če-ina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám