Hlavní obsah

Volte mě a zařídím léčbu plešatosti zdarma, slibuje Korejcům kandidát na prezidenta

Kandidáti slibují před volbami všude na světě kdeco. S hodně netradičním slibem přišel v Jižní Koreji kandidát vládnoucí Demokratické strany Lee Jae-myung. Navrhl, aby léčba na podporu opětovného růstu vlasů byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Lee Jae-myung

Článek

Oznámení kandidáta na prezidenta uvítala řada internetových komunit sdružujících plešatějící Korejce. Jak ale uvedl deník Guardian, který o záležitosti informoval, kritici namítají, že jde o populismus a Lee Jae-myungovy sliby jsou poněkud přitažené za vlasy.

Kandidát na prezidenta uvedl, že téměř 10 milionů Korejců trpí vypadáváním vlasů a je nuceno si kvůli vysokým nákladům na léčbu objednávat léky ze zámoří nebo sahají po lécích určených k léčbě prostaty.

Lee Jae-myung tvrdí, že léčba na podporu růstu vlasů by měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Tento výrok vzbudil lavinu pozitivních reakcí na sociálních sítích, zejména v komunitách sdružující lidi, kteří ztrátou vlasů trpí. Jeong Da-eun, matka dvou dětí, například uvedla, že léčbu musela vzdát, protože stála za šest měsíců přes čtyři miliony wonů (zhruba 72 tisíc korun).

V reklamě udělali z cvičících žen krávy, teď se mlékárenská firma omlouvá

Koktejl

Kritici nevidí za slibem nic jiného než populismus, protože nic není zdarma a hrazení léčebných prostředků by zatížilo rozpočet. „Tenhle nápad se může zdát jako nezbytný pro mnoho lidí obávající se o ztrátu svých vlasů, ale není to nic jiného než populismus, který by zhoršil stabilitu programu zdravotního pojištění,“ nebral si servítky konzervativní list Munhwa Ilbo.

Díky ohlasu zástupci volebního výboru Demokratické strany už oznámili, že nápad je seriózně probírán a návrh jde do své finální fáze. Zda si bude moci Demokratická strana dovolit pustit chlup z veřejného rozpočtu a pocuchat tak nervy svým volebním soupeřům, se uvidí v příštích dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám