Hlavní obsah

Nové nebezpečí z KLDR: Proti hypersonické hlavici jsou protiraketové deštníky bezbranné

Soul

Když Severní Korea v úterý informovala, že otestovala hypersonickou střelu, analytici začali okamžitě zkoumat jediný zveřejněný záběr rakety Hwasong-8. Pokud by totiž opravdu šlo o hypersonickou střelu, zcela by to změnilo poměr sil. Stávající protiraketové deštníky v Jižní Koreji a v Japonsku by proti ní byly neúčinné, protože jsou zaměřené na balistické rakety.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská raketa Hwasong-8 s hyperosnickým kluzákem

Článek

„Hypersonická střela, která může překonat pokročilý protiraketový systém, mění poměr sil, jestliže může nést jadernou hlavici,“ varoval ve vyjádření pro stanici CNN bývalý představitel amerického ministerstva obrany Drew Thompson.

„Vědci zaměření na národní obranu potvrdili schopnost navigace a řízení stability střely a její technické specifikace včetně řízeného manévrování a klouzavého letu hypersonické hlavice,“ oznámila v úterý severokorejská tisková agentura KCNA.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Ta dále uvedla, že vývoj této „strategické“ zbraně je jednou z pěti priorit příštího pětiletého plánu obrany země.

Expert Andit Panda připomněl, že slovo „strategický” KLDR používá pro nosiče jaderných zbraní. Jak však podotkl Thompson, mezi přáním tuto střelu mít a zařadit ji do výzbroje je velký rozdíl.

Jihokorejští analytici však podle agentury Reuters uvedli, že střela při návratu dosáhla jen rychlosti dvaapůlkrát vyšší než zvuk, zatímco hypersonické střely se pohybují rychlostí nejméně pětinásobně vyšší, než je rychlost zvuku.

Severokorejská střela proto není srovnatelná s čínskou, ruskou nebo americkou.

Kluzák v rané fázi vývoje

Z obrázku je patrné, že jde o hypersonický kluzák namontovaný na nosnou raketu. Ten je tedy vynesen balistickou raketou, od které se odpoutá. Nepadá však k zemi čistě po balistické křivce, u níž se dá snadno odhadnout trajektorie a vypustit antiraketu. V poslední fázi přejde do přízemního letu a v něm míří k cíli. Při nízkém letu se hůře ničí a po balistické křivce se může vracet do oblastí na okraji dosahu antiraket.

Zemětřesení ve vedení Severní Koreje, Kimova sestra povýšila

Svět

Jihokorejská armáda, která analyzovala data z testu, uvedla, že je střela v rané fázi vývoje a nějaký čas zabere, než bude moci být nasazena. Jihokorejský spojený štáb uvedl, že severokorejské střely mohou být dále detekovány a pronásledovány společnými americko-jihokorejskými obrannými zařízeními.

Start může být rychlejší, palivo do raket se plní už v továrně

Ve zprávě KCNA však byla ještě jedna informace vyvolávající obavy. Nosná raketa používající kapalné pohonné hmoty měla být naplněna palivem a okysličovadlem už v továrně, a ne až těsně před odpalem, uvedl profesor Jeffery Lewis z Middlesburijského institutu pro mezinárodní studie. Zmínil, jaké to má důsledky.

KLDR přitvrzuje. Záběry ukazují odpálení balistické rakety z vlaku

Svět

„Jestliže KLDR plní rakety palivem už v továrně, nemusejí vojenské jednotky trávit čas tím, že to dělají v poli, kdy je může americké letectvo nejsnáze zničit. Velký krok pro KLDR,“ upozornil.

KLDR využívá prioritně raket na kapalné pohonné hmoty, které se musejí obvykle čerpat do nádrží hned před startem, protože okysličovadla, jako je kysličník dusný, dusičitý a dýmavá kyselina dusičná, jsou velmi agresivní a korozivní, i některá paliva (hydrazin a dimethylhydrazin). Jaké technické řešení KLDR použila, aby mohly být rakety plněny dříve, jasné není.

Reklama

Výběr článků

Načítám