Hlavní obsah

Neznámý člověk přeběhl z Jižní Koreje do KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul, Jižní Korea

Neznámý člověk překročil přísně střeženou hranici z Jižní Koreje do Severní Koreje (KLDR). Oznámila to v neděli jihokorejská armáda, která uvedla, že do KLDR vyslala žádost o zajištění bezpečnosti pro tuto osobu. Pchjongjang podle ní zatím nereagoval.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při projevu na plenárním zasedání Ústředního výboru Strany práce

Článek

Jihokorejské bezpečnostní složky podezřelou osobu u hranic odhalily v sobotu s pomocí sledovacího zařízení. Vojáci se ji pokusili zadržet, ale nenašli ji, uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Pomocí sledovacího zařízení pak zjistili, že tento člověk překročil hranici.

JCS podle agentury Reuters poznamenal, že nemůže potvrdit, zda tato osoba žije, ale do KLDR vyslal skrze horkou linku žádost o ochranu tohoto člověka.

Překročení hranice se odehrálo v době, kdy Severní Korea uplatňuje přísná protikoronavirová opatření a na začátku roku 2020 uzavřela své hranice. A to i přesto, že dosud žádnou nákazu koronavirem nepotvrdila, upozornil Reuters.

Kim zahájil klíčovou schůzi strany, experti nevylučují důležitá oznámení

Zahraniční

 KLDR se nezdráhá střílet

Případy zběhnutí z Jižní Koreje do totalitní Severní Koreje jsou vzácné. Agentura AP uvedla, že výjimečné jsou také případy útěku přes demilitarizovanou zónu, která obě země odděluje.

V roce 2020 se pokusil dostat zpět domů z Jižní Koreje Severokorejec, který měl údajně příznaky onemocnění covid-19 a vůdce KLDR Kim Čong-un následně vyhlásil totální lockdown v příhraničním městě Kesong.

V září téhož roku severokorejské ozbrojené složky zastřelily jihokorejského úředníka, kterého podle Pchjongjangu objevily na lodi ve svých teritoriálních vodách.

Pchjongjang to zdůvodnil protikoronavirovými opatřeními, které podle AP zahrnují také zastřelení kohokoliv, kdo se pokusí ilegálně překročit hranice. KLDR se podle Reuters později za jeho smrt omluvila.

Severokorejské studenty čeká lágr za sledování Hry na oliheň, pašeráka zastřelí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám