Hlavní obsah

Nejhorší invaze sarančat za čtvrt století připomíná scény z hororu

Novinky, nčs

Invazi sarančat, která ničí desítky tisíc hektarů plodin a pastvin, v těchto dnech čelí Somálsko a sousední Etiopie. Podle agentury Reuters se jedná o nejničivější invazi ve východoafrických zemích za posledních 25 let. Organizace pro výživu a zemědělství OSN informovala, že škody ještě nejsou konečné.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Saranče pustinné (Schistocerca gregaria) na poli v Somálsku

Článek

Hejna sarančat pustinných (Schistocerca gregaria) za sebou nechala doslova spoušť. Zničeno bylo přibližně 70 tisíc hektarů půdy, na kterých by se dala vypěstovat obživa pro 2500 lidí na rok, uvedla Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).

Neutuchající nepokoje v zemi nedávají na většině území možnost shazovat pesticidy z letadla, které je podle FAO ideálním řešením problému. „Dopad našich krátkodobých opatření bude minimální,” uvedla v prohlášení organizace.

Vážná situace

„Letos jsem očekával úrodu zhruba tří tun teffu (africká obilovina, pozn. red.) a kukuřice. Kvůli invazi mi zbylo jenom 400 kilogramů kukuřice a 200 kilogramů teffu. Z toho neuživím ani vlastní rodinu,” stěžuje si 66letý Ashagra Molla, otec sedmi dětí, který žije v oblasti Amhara asi 700 kilometrů severovýchodně od hlavního města Addis Abeba.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Invaze sarančat v Somálsku

„Od vlády jsem zatím žádnou pomoc nedostal,” uvedl také Molla. Někteří obyvatelé tak využili invazi ku prospěchu věci a sarančata konzumují.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Invaze je v zemi nejhorší za čtvrt století.

Zamoření sarančaty je mnohem závažnější, než původně FAO předpokládalo. Situaci zhoršily silné srážky a záplavy ve východní Africe, které si v posledních měsících vyžádaly desítky mrtvých a domovy musely opustit stovky tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám