Hlavní obsah

Nedělní koordinované útoky v Afghánistánu zaskočily NATO

Novinky,
Kábul/Washington

Představitelé sil NATO a zpravodajských služeb působících v Afghánistánu přiznali podle listu New York Times v noci na úterý, že je zaskočil rozsah a propracovanost nedělních útoků vzbouřenců v zemi. Hlavně je překvapilo, že k nim neměli žádné podrobnější informace a že se uskutečnily na čtyřech místech současně.

Foto: ČTK/AP

Afghánští vojáci se vrhají do útoku v Kábulu.

Článek

Původně síly ISAF odmítaly, že by jejich zpravodajské služby selhaly, jak je v pondělí obvinil afghánský prezident Hámid Karzáí. Mluvčí Pentagonu George Little dokonce řekl: "Pokud jsme posuzováni na základě kritéria, že musíme vždycky přesně vědět, kdy a kde se odehraje každý jednotlivý útok ozbrojenců, pak je to velmi nefér." [celá zpráva]

Nakonec ale dali experti i vojáci Karzáímu za pravdu. "Vypadá to, že je tu nějaká díra v získávání zpravodajských informací nebo je chyba v jejich prosívání vzhledem k rozsahu toho, co je získáno," uvedl profesor Národní obranné univerzity John K. Wood, který byl ředitelem odboru pro Afghánistán v Národní bezpečnostní radě za Bushe i Obamy.

"Měli jsme obecné zprávy, že se něco plánuje na duben, ale nic přesnějšího," dodal nejmenovaný vysoký americký představitel.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Výbuch v budově, kde se ukryli vzbouřenci.

Zástupci NATO navíc uvádějí, že není nic těžšího než předvídat útoky a že v devíti z deseti případů se to daří. "Neexistuje zpravodajská služba, která se dozví o všech hrozbách, protože nepřítel vybírá čas a místo," řekl mluvčí NATO v Kábulu Jimmie Cummings a dodal, že tak velký útok byl v Kábulu spáchán naposled v září.

Už poněkolikáté se ukázalo, že pár desítek jeho bojovníků může paralyzovat Kábul na dlouhé hodiny. [celá zpráva]

"Vždycky je těžké zastavit malé skupiny, jako je tato," řekl expert Thomas Ruttig, který stojí ve vedení Sítě afghánských analýz v Kábulu. Hned ale dodal: "Nezastavili je ani v Džalalabádu, ani v Kábulu, ani Paktiji, ani v Lógaru, což jsou klíčové oblasti pro americké síly, a to je do očí bijící."

Foto: ČTK/AP

Následky útoku v Kábulu

Uvedl, že podobné útoky sice už byly v minulosti podniknuty, ale ne koordinovaně ve více provinciích.

Nebezpečná síť Hakkání

Útok je připisován síti Hakkání, která je považovaná za nejnebezpečnější. Původně šlo o gang pašeráků působící na hranicích s Pákistánem. Nyní ale stojí za nejvražednějšími a nejdrzejšími útoky.

Foto: ČTK/AP

Střelba v Kábulu

Důvodem, proč se nepodařilo útok odhalit, je zřejmě to, že vedoucí sítě Hakkání si jsou více vědomi nebezpečí využití elektronické komunikace a vyhýbají se jí. Odposlechy toho proto mnoho nezaznamenaly.

Skupina Hakkání
Skupina nese jméno Džalaluddína Hakkáního, velitele mudžáhidů z doby boje proti sovětské invazi z 80. let minulého století. Ten se posléze připojil k režimu Tálibánu.
Poté se zaměřila na pašování a únosy a vymáhání výpalného.
Skupinu Hakkání zřejmě vede Džalaluddínův syn Sirádžuddín.
Skupina má vazby na pákistánské radikály i tajnou službu ISI. Daří se jí také získávat peníze na Blízkém východě, kromě darů získává prostředky i z výkupného a výpalného.

Spojené státy jsou přesvědčeny, že je síť Hakkání napojena na pákistánskou tajnou služby ISI, i když ta to popírá. V každém případ útoky členů skupiny Hakkání nápadně připomínají styl útoku komanda teroristů v Bombaji, kde zahynulo 166 lidí a město bylo na několik dnů ochromeno řáděním desetičlenné jednotky. Útok v Bombaji je připisován pákistánské radikální skupině Laškare tajjaba, které měla také vazby na ISI.

Reklama

Výběr článků

Načítám