Hlavní obsah

Na severokorejské straně demilitarizovaného pásma se setkal Kim s jihokorejským prezidentem

– Pchanmundžom • Aktualizováno

Nejvyšší představitelé obou korejských států se v sobotu opět setkali v Pchanmundžomu v pohraničním pásmu, uvedl list Korea Times. Setkání jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a severokorejského vůdce Kim Čong-una se konalo poté, co americký prezident Donald Trump odřekl plánovaný summit představitelů KLDR a USA.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in v Domě míru, kde jednali. v dubnu.

Článek

O sobotním setkání informoval bez větších podrobností Modrý dům, tedy sídlo jihokorejského prezidenta. Jednání se konalo na severní straně společné bezpečnostní zóny. Rozhovor probíhal mezi 15. a 17. hodinou místního času (7:00 až 9:00 SELČ).

„Oba vůdci si vyměnili názory pro úspěch severokorejsko-amerického summitu,“ uvedla v sobotu kancelář jihokorejského prezidenta. O jednání bude ještě v neděli informovat Mun.

Schůzka se konala krátce po oznámení o zrušení summitu mezi vrcholnými představiteli KLDR a USA. Summit se měl uskutečnit 12. června v Singapuru, ale americký prezident Donald Trump jej ve čtvrtek odvolal kvůli tvrdé rétorice Pchjongjangu. [celá zpráva]

Poté připustil, že by se mohl v plánovaném termínu přece jen uskutečnit. Mun dal najevo, že je americkým postupem zmaten [celá zpráva].

Oba nejvyšší korejští představitelé spolu poprvé jednali v Pchanmundžomu 27. dubna. Kim tehdy slíbil, že se bude Korejský poloostrov denuklearizovat a že KLDR nebude již podnikat testy jaderných zbraní a balistických raket.

Oba politici hlavně vyjádřili naději, že se podaří mezi Korejemi uzavřít mírovou smlouvu, protože v roce 1953 bylo na závěr korejské války uzavřeno jen příměří. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám