Hlavní obsah

Korejská válka letos skončí. Po 65 letech. Z poloostrova zmizí atomové zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom
Aktualizováno

Po druhé části vzájemné schůzky jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámili v Pchanmundžomu, že cílem je úplná denuklearizace Korejského poloostrova. Oznámili také, že letos ukončí korejskou válku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Jižní Koreje přijela i manželka Kim Čong-una Ri Sol-čuVideo: Reuters

 
Článek

Obě Koreje jsou technicky ve válečném stavu, protože dohodu o příměří z července 1953 dosud nevystřídala mírová smlouva. K podepsání mírové smlouvy by mělo dojít ještě letos, kdy uplyne od konce války 65 let.

Kvůli dosažení mírové dohody se obě Koreje shodly, že budou naléhat na tří- nebo čtyřstranná jednání, jichž by se účastnily dále Spojené státy a případně Čína, uvedla agentura Jonhap a list Korean Times. Signatáři dohody o příměří z roku 1953 jsou totiž kromě KLDR i Spojené státy jako země, která stála v čele sil OSN, a Čína, protože vyslala do Severní Koreje početné sbory Čínských lidových dobrovolníků. Jižní Korea dohodu o příměří nepodepsala.

Obě strany se také zavázaly, že skončí s veškerými nepřátelskými aktivitami ve vzduchu, na zemi i na moři a přestanou s propagandistickým vysíláním na hranicích a sníží velikost svých ozbrojených sil, aby se zmenšilo napětí. Pravidelně by se měla konat vojenská jednání mezi oběma zeměmi včetně schůzek ministrů. Generalita by se měla sejít v květnu.

Foto: Reuters TV, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in si podvá ruku se severokrojeským vůdem Kim Čong-unem na závěr summitu, kde pronesli krátké projevy

Ve společné deklaraci, kterou podepsali Mun a Kim, je uvedeno, že obě Koreje souhlasí s úplnou denuklearizací Korejského poloostrova. Na rozdíl od mírové smlouvy ale nebyl uveden žádný termín.

Mun řekl: „Dosáhli jsme velmi silné dohody. Cesta k míru se otevřela.“

Mun také oznámil, že letos pojede na reciproční návštěvu do Severní Koreje, do Pchjongjangu.

V textu je dále také uvedeno, že se 15. srpna obnoví program kontaktů rozdělených rodin. Termín byl vybrán, protože 15. srpna 1945 byla Korea osvobozena od Japonců, kteří ji anektovali.

Obě země se také shodly na stavbě přeshraničních silnic a železnic. U severokorejského Kesongu, kde byla společná průmyslová zóna, bude otevřena společná permanentní kancelář. Společně se také zúčastní letošních asijských her.

Oba státníci se shodli na častějších a upřímných jednáních o klíčových tématech pro korejský lid a na vytváření vzájemné důvěry pomocí pravidelných schůzek a telefonátů. Společně také budou rozvíjet a prohlubovat mezikorejské vazby a sjednocení.

Reklama

Výběr článků

Načítám